Categorieën
Schrijven

Hoe vind je geschikte onderwerpen voor je columns?

Waar vind je inspiratie voor je columns? Natuurlijk heb je altijd een opschrijfboekje of iets anders bij je waarin je je ingevingen voor onderwerpen kunt vastleggen. Daarin kun je dan grasduinen op een moment dat je geen onderwerp om over te schrijven kunt bedenken. Maar wat als je documentatie je niet helpt aan een geschikt onderwerp voor je column? Wellicht heb je dan iets aan de volgende tips om je writer’s block te overwinnen.

Inspiratiebronnen voor het schrijven van columns

Afbeelding van boek Essays schrijven: van columns tot persoonlijke essays. UItgeverij Augustus
Essays schrijven: van columns tot persoonlijke essays (bol.com)

Ideeën voor onderwerpen om je column over te schrijven zijn bijvoorbeeld:

Tips van de New York Times voor het vinden van een onderwerp voor een column

In de New York Times vind je 10 ideeën (met links naar voorbeelden) om columns en andere vormen van persoonlijke creatieve non-fictie te schrijven. Zeven daarvan worden hieronder in beknopte vorm besproken.

Tip 1: Modelleer jouw stuk naar een van je favoriete columns

Je kunt inspiratie putten uit reeds gepubliceerde columns. Misschien wil je een soortgelijke aanpak van een bepaalde kwestie volgen. Of wellicht wil je over een vergelijkbaar onderwerp schrijven. Of het stuk als model gebruiken qua omvang, toon of nog andere aspecten.

Tip 2: Richt je op een bepaalde geografische locatie

Je kunt je persoonlijke beleving van en ervaringen met een bepaald dorp of stad tot onderwerp van je column of rubriek maken. Denk bijvoorbeeld aan een artikel over een sportclub, muziekgezelschap of over bijzondere eethuisjes of restaurants, of over wat je als toerist daar beslist niet mag missen.

Tip 3: Neem een intrigerende foto of afbeelding als uitgangspunt

Bewaar foto’s en andere afbeeldingen die je intrigeren. Probeer eens te schrijven over herinneringen gedachten en/of gevoelens die een foto of afbeelding oproept. Of bedenk wat iemand die op de foto staat, zou kunnen denken. Of wat voor conversatie of discussie een gezelschap op de foto zou kunnen voeren.

Tip 4: Concipieer een reactie op een artikel, column of blogpost

Een snelle en gemakkelijke manier om een beginnetje te maken is een artikel, column of blogpost als uitgangspunt te nemen en daarop in eerste instantie een ruwe reactie te schrijven. Dit doe je het beste aan de hand van prikkelende artikelen. Je kunt dit daarna eventueel omwerken tot bijvoorbeeld een opiniestuk, een hoofdartikel of een gastblog.

Tip 5: Schrijf over een recente amusante of frustrerende gebeurtenis

Heb je onlangs iets grappigs of frustrerends of iets dat in andere zin opmerkelijk is, meegemaakt? Schrijf erover. Bijvoorbeeld in de vorm van een stukje in je dagboek of als klacht. En zorg dat het levendig en energiek geformuleerd is.

Tip 6: Neem in je column een voorschot op de toekomst

Schrijf alvast je eigen necrologie of aankondiging van je bruiloft. Afhankelijk van wat het beste bij je past. Wie weet word je later nog eens beroemd. Wat zou iemand dan over jouw leven schrijven?

Tip 7: Schrijf over eten en drinken

Een onuitputtelijk onderwerp. Schrijf over een opmerkelijke maaltijd (in positieve of negatieve zin) of over een lievelingsgerecht.

Wat zijn geschikte onderwerpen voor persoonlijke columns volgens Donald Murray?

Schrijven vanuit je hart: de kunst van het creatief schrijven; Natalie Goldberg; uitgeverij Altamira, 2012
Schrijven vanuit je hart (bol.com)
Van Donald Murray (1924-2006), columnist schrijfcoach en winnaar van de prestigieuze Pulitzer Price, zijn de volgende schrijfadviezen voor sterk persoonlijke columns. Ben je op zoek naar een onderwerp voor een column? Stel jezelf dan de volgende, persoonlijke vragen:

 • Waaraan denk je als je niet denkt?
 • Wat maakt je kwaad?
 • Wat maakt jou gelukkig?
 • Welke keerpunten in je leven wil je graag begrijpen?
 • Waarover zou je schrijven als je de moed had?

Of het wel verstandig is om de antwoorden op bovenstaande vragen zonder enige terughoudendheid in beginsel met de hele wereld te willen delen, is iets wat je je beter kunt afvragen voordat je een tekst publiceert.

Wat je in deze moderne tijd met internet en sociale media eenmaal openbaar hebt gemaakt, kun je niet of slechts met grote moeite weer uit de resultaten van de zoekmachines verwijderd krijgen. Het is de kunst een balans te vinden tussen wat een persoonlijke column voor lezers interessant maakt en het beschermen van je privéleven.

Je drijfveren als inspiratie voor columns

Als je weet wat jou beweegt, kan dat je helpen bij het vinden van inspiratie voor je schrijfwerk. In zijn boek Crafting a Life vertelt Donald Murray over zijn eigen drijfveren. Hij meldt, vrij geïnterpreteerd, onder meer dat hij schrijft om:

 • te vertellen wie hij is
 • zichzelf te ontdekken
 • zijn leven structuur te geven
 • zijn leven te begrijpen
 • zijn draken en demonen uit te dagen en te verslaan
 • zijn ambacht als schrijver uit te oefenen
 • geheel op te gaan in zijn werk
 • wraak te nemen
 • zijn inzichten te delen
 • te voorkomen dat hij zich verveelt
 • zich belangrijke gebeurtenissen te herinneren en/of deze te gedenken

Dossier columns

Dit artikel maakt deel uit van het dossier columns. Andere artikelen in dit dossier hebben bijvoorbeeld betrekking op:

Bronnen

 • 10 Personal Writing Ideas; New York Times Features; http://learning.blogs.nytimes.com/teaching-topics/teaching-topics-10-personal-writing-ideas/
 • Murray; Wikipedia; voor het laatst geraadpleegd op 14-02-2014; http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Murray_(writer)