Categorieën
Schrijven

Hoe word je een goede columnist?

Stel dat je besloten hebt om columnist te worden. Bijvoorbeeld omdat je plezier hebt in het creatief en informatief schrijven. Je beseft dat aantrekkelijk leren schrijven deels een kwestie is van het afkijken van de schrijfkunst van je rolmodellen, deels van de nodige praktische oefening, en deels van de toepassing van algemene schrijftips. Maar waaraan kun je herkennen dat je op de juiste weg bent? Of dat het tijd is om je koers bij te stellen?

In dit artikel staan twee vragen centraal

Hoe weet je dat je een slechte columnist bent?

Slechte columnisten voldoen aan een of meer van onderstaande punten.

Afbeelding van boek Essays schrijven: van columns tot persoonlijke essays. UItgeverij Augustus
Essays schrijven: van columns tot persoonlijke essays (bol.com)

Richtingloos en/of weinigzeggend

Heb je je lezers weinig of niets te zeggen? Missen je columns een duidelijke kern en laten deze zich niet in een of twee betekenisvolle zinnen samenvatten? Bedenk dat richtingloos en vrijblijvend gebabbel naar het lezerspubliek niet bijdraagt aan een groot succes als columnist.

Moralistisch of belerend

Niets te zeggen hebben als columnist, is ernstig, maar de situatie is nog niet zo ernstig als in het geval van een columnist die de moraal preken of op andere wijze zijn lezers beleert.

Onpersoonlijk

Laat je weinig of niets van jezelf zien? Zouden lezers je misschien zelf als ‘kleurloos’ willen bestempelen? Typerend voor een columnist is juist dat hij persoonlijke accenten in zijn stukken legt, want dat is juist datgene waarmee hij lezers trekt.

Overvolledig

Wil je graag zo volledig mogelijk zijn? Bedenk dat je met het uitkauwen van een onderwerp je je publiek verveelt.

Onvoldoende hecht verband

Ook door van de hak op de tak te springen, raak je je lezers kwijt. Ook al kent een column geen strakke opbouw, is dat nog geen reden om elk idee van structuur los te laten.

Te veel droge feiten

Een bekende valkuil voor een columnist is dat hij mogelijk geneigd is aanzienlijk meer aandacht aan de droge, dus saaie feiten te besteden dan aan bijpassende, illustratieve anekdotes en/of gedegen beargumenteerde, persoonlijke inzichten.

Oninteressante onderwerpen

Het zal duidelijk zijn dat je weinig volgers krijgt als je over onderwerpen schrijft die niet de belangstelling hebben van de lezers van het blad waarin je wilt publiceren.

Onvoldoende correctierondes

Niet in de laatste plaats: de snelste manier om een slechte columnist te worden, is je teksten niet uitgebreid na te lezen en te herschrijven. Dan laat je het aan de lezer over om kromme en stroef lopende zinnen te vinden.

Hoe word je een goede columnist?

Hierboven heb je een aantal punten je gelezen waaraan je een slechte columnist kunt herkennen. Interessanter is wat je kunt doen om een betere columnist te worden.

Ken je onderwerpen

Als je bijvoorbeeld politieke of sportcolumns of adviesrubrieken schrijft, is het van belang dat je je onderwerpen door en door kent. Je bouwt de nodige kennis op met behulp van de onvermijdelijke research over je onderwerp en door het houden van interviews. Handboeken en naslagwerken. Maar ook gezaghebbende internetbronnen kunnen van onschatbare waarde zijn.

Ontwikkel je eigen stijl

Omslag van het grote schrijf-doe-boek: 365 oefeningen, tips en ideeën voor een heel jaar schrijven
Het grote schrijf-doe-boek (bol.com)

Verder is het van belang dat je je eigen stijl ontwikkelt: wat maakt jouw columns uniek in hun soort? Een en ander omvat meer dan alleen een kwestie van stijl. Zorg ervoor dat je iets oorspronkelijks te vertellen hebt. Bijvoorbeeld omdat je de wereld op een andere manier bekijkt dan veel andere mensen doen. Ook je creativiteit speelt in dit kader een belangrijke rol.

Gebruik natuurlijke taal

Zorg dat je columns niet klef of gezwollen klinken. Schrijf onopgesmukt en direct, zonder overbodige woorden en wees zo authentiek als je durft. Een en ander wil niet zeggen dat je teksten niet diepgaand en/of subtiel kunnen zijn.

Wees jezelf

Probeer niet krampachtig ‘anders’ te willen zijn of om een door jou bewonderd columnist na te apen. Ga liever op zoek naar wat jouw kijk op de wereld uniek maakt. Waarschijnlijk lezen je lezers liever over wie je bent dan over wie je wilt zijn.

Blijf leren

De betere schrijvers zorgen ervoor dat ze alle instrumenten van hun vak beheersen en die inzetten waar dat zinvol is. Een goede columnist is erop gericht zijn kennis te vergroten. Hij raakt nooit uitgeleerd.

Dossier creatief schrijven

Dit artikel maakt deel uit van het dossier creatief schrijven. Tot dit dossier behoort onder andere ook een inleidend artikel over de typische kenmerken van columns. Verder vind je bijvoorbeeld ook informatie over het vinden van geschikte onderwerpen en over het beginnen met het schrijven van columns. Denk bijvoorbeeld ook aan wat er komt kijken bij het schrijven van politieke columns en concrete schrijftips op dat vlak.