Categorieën
Schrijven

Creatief schrijven en het belang van emoties

Emotie vormt het belangrijkste element bij het schrijven van verhalen en romans. Pas je al zo ongeveer alle bekende schrijftips nauwgezet toe? Maar heb je het gevoel dat er ‘iets’ ontbreekt? Waarschijnlijk komt het element emotie dan in je schrijfwerk niet goed uit de vers.

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Mensen reageren op gebeurtenissen met emotionele reacties

Ezel is ijverig aan het schrijven; zijn prullenmand is overvol met afgekeurde teksten
Schrijven blijft een uitdagende klus, ongeacht je werkt met ganzenveer en papier of met moderne middelen zoals de pc

Mensen reageren, elk op hun eigen manier, op de dingen die ze meemaken. Of dat nu gaat omdat je hand tussen een deur klem komt te zitten of omdat je een kind dat lelijk op zijn knie is gevallen, probeert te troosten. De een wordt blij van het horen van renaissancemuziek.  De ander loopt zo snel mogelijk de kamer uit. Sommige mensen raken vertederd van een kwispelende puppy dat nog veel te ruim in zijn vel zit. Andere mensen ergeren zich aan zijn geblaf.

Wat alle gebeurtenissen met elkaar gemeen hebben, is dat mensen er met gevoelens op reageren. Elk mens reageert met zijn eigen, unieke emoties op wat hij in zijn leven meemaakt.

Bovendien verschilt de aard waarop hij uiting geeft aan zijn gevoelens van mens tot mens. De een lacht bijna onhoorbaar, terwijl je de ander een straat verder kunt horen bulderen. De een trekt zich stilletjes terug in zijn verdriet om zijn overleden partner.  De ander nodigt niet alleen zijn familie, maar ook alle vrienden, kennissen plus de hele buurt uit om zijn verdriet te delen.

Emoties, de auteur en de lezer

Voor jou als schrijver is het dus van belang om te beseffen dat elk verhaal in wezen om emoties draait. Aan jou de taak om in je verhalen en romans aan die gevoelens op een levendige manier vorm te geven.

In de drukke routine van het dagelijks leven waarin er een berg taken op de gemiddelde mens wachten, blijven emoties vaak wat op de achtergrond. Voor veel mensen zit er relatief weinig kleur in het leven van alledag. Sommige mensen ervaren hun bestaan zelfs als uitgesproken saai.

Door te lezen, proberen mensen aan de sleur van hun gewone leven te ontsnappen. Een lezer kiest daarom voor die verhalen en romans die zijn hart sneller doen slaan en zijn zintuigen verscherpen en hem het gevoel geven te ontwaken in een fascinerende (fictieve) wereld. Hoe kan een schrijver dat effect bereiken? In wezen heel simpel: door de gevoelens van de lezer aan te spreken.

Hoe schrijf je een verhaal dat de gewenste emoties oproept?

Het lijkt een open deur, maar verhalen ontstaan in de schrijver. Een verhaal begint in wezen met de krachtige gevoelens die over bepaalde onderwerpen of gebeurtenissen hebt.

Terwijl een andere mens erover praat in het café of ze voor zichzelf verwerkt terwijl hij een marathon loopt, gaat een schrijver van fictie schrijven om een bepaalde vorm te geven aan zijn emoties. Als auteur hoop je dan bij je lezers soortgelijke, krachtige gevoelens op te roepen.

Dwight V. Swain, auteur van talloze pulpboeken, maar vooral ook universitair schrijfdocent geeft in zijn boek Techniques of the Selling Writer het volgende beeld van een verhaal.

‘Een verhaal is als een auto die op emotie loopt. Het gevoel van de auteur is de benzine van de motor. Als je de brandstof verwijdert, dan blijft zelfs van de meest glanzende, verchroomde literaire krachtpatser weinig meer over dan wat waardeloos schroot.’

Als je een bepaald gevoel wilt beschrijven, is het noodzakelijk dat je de betreffende emotie zelf voelt. Anders is het onmogelijk om het gewenste gevoel op te roepen bij je lezer.

Dossier creatief schrijven

Dit artikel maakt deel uit van het dossier creatief schrijven. Tot dit dossier behoren onder meer de volgende artikelen:

Bronnen en verder lezen