Categorieën
Creatief

Kleurboeken met schilderijen van Vincent van Gogh

Sommige kleurboeken zijn allang niet alleen maar leuk voor kinderen. Ook veel volwassenen en oudere mensen kleuren graag in kleurboeken met selecties uit de werken van beroemde schilders.

Neem bijvoorbeeld Vincent van Gogh met zijn gedurfde gebruik van intens stralende en contrasterende kleuren en het opvallende gebruik van contourlijnen. Een en ander maakt dat diens schilderijen zeer geschikt voor zelf in te kleuren, interessante kleurplaten. Terwijl je het schilderij inkleurt, ga je steeds meer begrijpen van de manier waarop deze  tegenwoordig zo beroemde kunstschilder naar de wereld keek.

Hieronder vind je een bespreking van drie populaire kleurboeken met schilderijen van Vincent van Gogh. Het zijn achtereenvolgens:

Van Gogh Stained Glass Coloring Book

Kleurboek met zelf in te kleuren kleurplaten met glas-in-lood-effect naar schilderijen van Vincent van Gogh. Op de omslag zie je de kerk te Auvers
Kleurboek Van Gogh Stained Glass Coloring Book (bol.com)

Een mooi uitgevoerd kleurboek met schilderijen is het Van Gogh Stained Glass Coloring Book. Het bevat 16 paginagrote kleurplaten van meesterwerken van Vincent van Gogh. De zelf in te kleuren reproducties zijn gemaakt door Marty Noble. Het boek omvat in totaal 32 pagina’s en wordt uitgegeven door Dover Publications.

Bijzonder aan dit kleurboek is het doorschijnende papier dat een glas-in-lood-effect geeft. De kleurplaten zijn geperforeerd, zodat je die gemakkelijk uit het boek kunt verwijderen, bijvoorbeeld om ze in te lijsten.

Je kunt de illustraties inkleuren met krijt, viltstift, acrylverf, aquarelverf, tempera of olieverf. Als je twee of meer kleurmethodes combineert, krijg je een interessant effect. Je kunt naar wens een of beide kanten van het enigszins doorzichtige papier inkleuren.

Van alle in te kleuren schilderijen in dit boek vind je een voorbeeld op de binnenflap van de achterkant van dit kleurboek. Op de omslag van dit boek staat de kerk van Auvers afgebeeld.

Naast een kleurplaat van de kerk van Auvers vind je in dit kleurboek ook onder meer een in te kleuren reproductie van de Sterrennacht en van de Vaas met twaalf zonnebloemen

Coloring Book Vincent van Gogh

Kleurboek met zelf in te kleuren afbeeldingen naar schilderijen van Vincent van Gogh. Afgebeeld is de slaapkamer te Arles
Kleurboek Coloring Book Vincent van Gogh (bol.com)

Een ander mooi kleurboek is het Coloring Book Vincent van Gogh. De in te kleuren reproducties naar schilderijen van Van Gogh zijn gemaakt door Annette Roeder. Het Engelstalige boek bevat 32 bladzijden en wordt uitgegeven door Prestel.

Het boek bevat de volgende, zelf in te kleuren reproducties van Schilderijen van Van Gogh.
1.De aardappeleters
2. Portret van père Tanguy
3. Een paar schoenen
4. Een paar schoenen
5. Portret van Camille Roulin
6. De brug bij Langlois
7. Oogstlandschap
8. Het gele huis
9. De kunstenaar op weg naar het werk
10. De stoel van Van Gogh
11. De stoel van Paul Gauguin
12. De zaaier bij zonsondergang
13. De slaapkamer in Arles
14. Zelfportret voor de ezel
15. Zelfportret met een verbonden oor
16. Caféterras bij nacht (Place du Forum)
17. La Berceuse
18. Portret van Joseph Roulin
19. De sterrennacht
20. Zonnebloemen
21. Zonnebloemen
22. Portret van dr. Gachet

Colour Your Own Van Gogh Paintings

Omslag van kleurboek met de schilderijen van Vincent van Gogh. Afgebeeld is een portret van de postbode Joseph Roulin, een vriend van deze nu wereldberoemde kunstschilder
Kleurboek Color Your Own Van Gogh Paintings (bol.com)

Het kleurboek Color your Own Van Gogh Paintings Colour your own Van Gogh Paintings bevat maar liefst dertig afbeeldingen met zelf in te kleuren meesterwerken van Vincent van Gogh. De tekeningen naar de schilderijen zijn gemaakt door Marty Noble.

In dit kleurboek vind je onder meer de volgende, zelf in te kleuren afbeeldingen:

Over Vincent van Gogh en zijn schilderkunst

Vincent van Gogh leefde van 1853-1890. Na met weinig succes verschillende beroepen te hebben geprobeerd, besloot hij om kunstschilder te worden. Aanvankelijk maakte hij vooral tekeningen en aquarellen, maar na een jaar of vier ging hij zich toeleggen op olieverfschilderijen.

Hij maakte zijn meeste werk binnen een periode van tien jaar in Zuid-Frankrijk. Vooral in het jaar 1888 was hij bijzonder productief. Zijn arts en vriend Gachet had hem namelijk geadviseerd om niet te veel te denken aan zijn gezondheid, en om zich, in plaats daarvan, sterker te concentreren op zijn schilderkunst.

Veel van zijn schilderijen, maar vooral die hij in 1888 in het Zuid-Franse Arles  maakte, worden gekenmerkt door de stralende kleuren, de contouren rond de vormen en het gebruik van een rietpen of grof penseel waarmee hij brede streken zette.

Van Gogh wordt gerekend tot de post-impressionisten. Maar hij heeft ook veel invloed gehad op de expressionisten die na hem kwamen. En ook het fauvisme en de abstracte schilderkunst hebben veel aan hem te danken.

Tegenwoordig zijn de schilderijen van Vincent van Gogh wereldberoemd. Toch was de man zijn leven lang arm. En zelf twijfelde hij sterk aan zijn schildertalent. Hij werd financieel ondersteund door zijn jongere broer Theo.

In totaal maakte hij zo’n 800 schilderijen en 700 tekeningen. Maar tijdens zijn leven verkocht hij slechts één enkel schilderij. Pas zeer kort voor zijn overlijden kreeg hij enige erkenning. Daarna duurde het nog geen kwart eeuw voordat hij tot de grootste schilders ooit werd gerekend.

Achtergrond van enkele schilderijen van Vincent van Gogh

De aardappeleters

Het schilderij De aardappeleters is het eerste echte meesterwerk van Vincent van Gogh. Hij schilderde met veel donkere tinten een boerenfamilie in Nuenen (Noord-Brabant).

In zijn beginjaren als schilder maakte hij in Nederland veel portretten van arme plattelanders. Hij concentreerde zich daarbij op hun expressie. Verder vond hij dat een schilderij met boeren moest ‘ruiken naar spek, rook en aardappelwasem’.

Van Gogh schilderde De aardappeleters in april-mei 1885, kort na het overlijden van zijn vader. Het oorspronkelijke schilderij kun je in het echt bekijken in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

De brug bij Langlois

Vincent van Gogh schilderde de brug bij Langlois in 1888 toen hij in Arles, in Zuid-Frankrijk woonde. Deze ophaalbrug over een kanaal deed hem denken aan zijn geboorteland Nederland. Dit schilderij is duidelijk door prenten van Japanse houtsneden beïnvloed.

De brug ging verloren, maar werd ter ere van Van Gogh gereconstrueerd. Zij kreeg ook een nieuwe naam: Pont Van-Gogh, letterlijk vertaald dus: Brug Van Gogh

Het originele schilderij De brug bij Langloisis te bezichtigen in het Rijksmuseum Kröller-Müller, te Otterlo.

Het gele huis

De titel Het gele huis heeft betrekking op de rechtervleugel van het gebouw aan de Place Lamartine nr. 2 in Arles in Zuid-Frankrijk. Daar had Van Gogh in 1888 vier kamers gehuurd, waarvan er een dienstdeed als atelier.

In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd door een bombardement van de Geallieerden en later werd het gesloopt.

Dit olieverfschilderij kun je bewonderen in het Van Gogh Museum te Amsterdam

De stoel van Paul Gauguin

De stoel van Paul Gauguin was de stoel waarop zijn vriend en impressionistische schilder Gauguin placht te zitten. Van Gogh was een vriend van Gaugin, maar later kreeg hij met hem een hoog oplopende ruzie over een vrouw op wie zij allebei verliefd waren.

Het schilderij dateert uit 1888. Het hangt in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

De slaapkamer in Arles

Kleurboek met zelf in te kleuren afbeeldingen naar schilderijen van Vincent van Gogh. Afgebeeld is de slaapkamer te Arles
Kleurboek Coloring Book Vincent van Gogh (bol.com)

De titel die Van Gogh zelf aan dit werk gaf, was kortweg: De slaapkamerVan zijn slaapkamer in het gele huis in het Zuid-Franse Arles maakte Vincent van Gogh wel drie, bijna dezelfde schilderijen. Deze kamer vormde ook in werkelijkheid geen rechthoek, maar had aan een kant een stompe, en aan een andere kant een scherpe hoek. Die geven de slaapkamer een merkwaardige uitstraling. Ook sommige voorwerpen in de kamer doen onrealistisch aan doordat geen rekening met de perspectiefwetten is gehouden.

Van Gogh werd geïnspireerd tot het schilderen van zijn slaapkamer toen hij door ziekte een aantal dagen het bed moest houden.

Vincent van Gogh streefde bewust naar het effect van een Japanse prent. Daarbij was het zijn bedoeling dat de eenvoudige inrichting van de kamer en de heldere kleuren de gedachte aan ‘rust’ of ‘slaap’ moesten oproepen. Zelf was Van Gogh erg tevreden over dit werk.

Nadat bij een overstroming de eerste versie beschadigd raakte, restaureerde hij dat werk en bovendien maakte hij er nog twee bij. Je vindt de drie versies van dit schilderij in het Van Gogh Museum te Amsterdam, het Musée d’Orsay te Parijs en het Art Institute of Chicago te Chicago.

Caféterras bij nacht (Place du Forum)

Een van de meest geliefde schilderijen van Van Gogh is het Caféterras bij nacht (Place du Forum). Hij schilderde dit in 1888 in Arles. Aan zijn lievelingszus Willemien schreef hij: ‘Dat is nu een nachtschilderij zonder zwart, alleen met mooi blauw en violet en groen en in die entourage krijgt het verlichte plein een kleur van bleek zwavelgeel, groenig, citroengeel.

Je kunt dit schilderij in het echt bekijken in het Rijksmuseum Kröller-Müller te Otterlo.

Portret van Joseph Roulin

Omslag van kleurboek met de schilderijen van Vincent van Gogh. Afgebeeld is een portret van de postbode Joseph Roulin, een vriend van deze nu wereldberoemde kunstschilder
Kleurboek Color Your Own Van Gogh Paintings (bol.com)

Dit is een portret uit 1888 van een postbode met wie van Gogh goede vrienden werd en met wie hij geregeld iets ging drinken. Van Gogh schilderde niet alleen deze man, maar ook de andere leden van diens hele gezin, en wel verschillende keren. Dit deed hij niet alleen omdat deze mensen hem inspireerden, en omdat hij ieder gezinslid een eigen schilderij van elk van de andere gezinsleden gunde, maar ook in de (overigens ijdele) hoop daarna betaalde opdrachten van voor portretten te krijgen.

De man deed hem aan een Rus denken, hoewel deze echt Frans was. Van Gogh vond Joseph Roulin vooral denken aan de wereldberoemde Russische romanschrijver Fjodor_Dostojevski (die onder andere De gebroeders Karamazov schreef. De gelijkenis zag hij in hetzelfde brede voorhoofd, de brede neus en de vorm van de baard.

Van Gogh vond deze vader Roulin een goede en wijze ziel. Daarin had hij gelijk: Joseph Roulin stond ook in de moeilijkste tijden van Vincent van Gogh telkens weer voor hem klaar en zocht hem ook op toen deze in een inrichting in Arles was opgenomen

Het Portret van Joseph Roulin bevindt zich in het Museum of Modern Art te New York.

La Berceuse

In 1889 schilderde Van Gogh La Berceuse. Dit is een portret van Augustine, de echtgenote van Joseph Roulin. Zij laat, met behulp van een koord een (niet op het schilderij zichtbare) wieg schommelen.

Dit schilderij bevindt zich in het Rijksmuseum Kröller-Müller te Otterlo.

Portret van Camille Roulin

Het Portret van Camille Roulin stamt uit  1888. Camille was een zoon van Joseph en Augustine Roulin. Toen zijn portret werd geschilderd, was hij elf jaar oud.

Dit schilderij hangt in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

De sterrennacht

Van Gogh maakte het schilderij De sterrennacht in 1889. Dit stuk wordt tot zijn topschilderijen gerekend. Hij heeft vanaf 1988 een aantal keren een tafereel met erboven een sterrenhemel geschilderd.

Het schilderij De sterrennacht is tentoongesteld in het Museum of Modern Art te New York.

Bootjes op het strand

Kleurboek met zelf in te kleuren kleurplaten met glas-in-lood-effect naar schilderijen van Vincent van Gogh. Op de omslag zie je de kerk van Auvers
Kleurboek Van Gogh Stained Glass Coloring Book (bol.com)

In juni 1988 verbleef Van Gogh voor zijn gezondheid een weekje in het vissersdorpje Saintes-Maries-de-la-Mer aan de Middellandse Zee. Ook ging hij daarheen om er te tekenen en te schilderen. Hij maakte daar twee schilderijen en negen tekeningen. In het kleurboek Color your Own Van Gogh Paintings vind je een kleurplaat van het schilderij Bootjes op het strand.

’s Morgens in alle vroegte maakte hij een tekening van de vissersbootjes, vlak voordat die zouden uitvaren. Omdat de vissers zeer vroeg de zee opgingen, zag hij geen kans om het complete schilderij ter plekke te schilderen. Een deel van het schilderwerk, zoals het treffen van het licht op het zand, de zee en in de lucht, deed hij later in zijn atelier.

Je vindt dit kleurrijke schilderij in het Van Gogh Museum te Amsterdam.

Kerk van Auvers

De Kerk van Auvers is misschien wel het beroemdste schilderij van Van Gogh. Hij schilderde deze afbeelding van de gotische dorpskerk met olieverf omstreeks 5 juni 1890. Dat was tegen het einde van zijn leven.

Dossier kleurboeken

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken. Daarin vind je een compleet overzicht van de artikelen over kleurboeken, bijvoorbeeld over schilderijen uit de renaissance of over die uit het impressionisme.

Bronnen