Categorieën
Schrijven

Wat zijn de verschillen binnen de romantische literatuur?

Bij romantische literatuur (met inbegrip van de lectuur die primair ter ontspanning is bedoeld, is niet alleen sprake van een aantal overeenkomsten, maar ook van verschillen. Die verschillen hebben niet alleen te maken met de vormgeving van de verhalen en romans, maar vooral ook met de inhoud ervan.

Overzicht van de verschillen in romantische verhalen en romans

Ezel is ijverig aan het schrijven; zijn prullenmand is overvol met afgekeurde teksten
Schrijven blijft een inspannende klus ongeacht of je werkt met ganzenveer en papier of dat je achter je laptop schrijft.

De verschillen binnen de romantische verhalen en romans zijn globaal als volgt onder te verdelen:

Liefde en romantische subgenres in de literatuur

Romantische verhalen en romans zijn onderling sterk verschillend. Dit heeft niet alleen te maken met de mate waarin de lichamelijke aspecten van de liefde worden gesuggereerd dan wel beeldend beschreven, maar ook met de uiteenlopende subgenres.

Denk wat dit laatste betreft bijvoorbeeld aan romantische verhalen met een historisch, medisch, suspense of fantasy-karakter.

Van schriftromans tot pocket of boek met harde kaft

Sommige van deze werken verschijnen als  schriftromannetjes (denk aan de Favoriet-serie doktersromannetjes die bij de tijdschriften in de kiosk liggen). Andere romantische lectuur verschijnt als pocketboekje met ongeveer de omvang van een novelle.

Iedereen kent wel de boekjes die door uitgeverij Harlequin worden uitgegeven en die je in de supermarkt bij de bladen vindt. Dit soort boekjes wordt als serie uitgegeven. Series zijn bijvoorbeeld: ‘Intrige’, ‘Romantic Suspense’ of ‘Super romance’.

Verder zijn er ook nog romantische boeken die worden uitgegeven met een harde kaft. Streekromans waarin de romantiek hoogtij viert, zijn vaak ingebonden met een harde kaft.

Romantische literatuur gericht op vrouwen of mannen

De meeste romantische verhalen en romans worden door gelezen door meisjes en vrouwen (van alle leeftijden). Het hoofdpersonage in romantische genreliteratuur is vrijwel altijd een jonge vrouw. Deze wordt  in de literatuur over dit genre vaak met ‘heldin’ aangeduid. In dit artikel  wordt met ‘heldin’ ook de ‘held’ aangeduid voor die gevallen waarin het hoofdpersonage een man is, bijvoorbeeld in romantische verhalen die speciaal voor mannen zijn bedoeld.

Wereldliteratuur of genreliteratuur

Enkele romantische romans worden gerekend tot de wereldliteratuur. De bekendste daarvan is Jane Eyre van de Engelse schrijfster Charlotte Brontë. Dit boek dateert uit 1847 en heeft in meer dan anderhalve eeuw nog niets van zijn frisheid verloren. Ook Pride and Prejudice, uitgegeven in 1813, van de eveneens Engelse schrijfster Jane Austen. Een echte klassieker is Romeo and Juliet van William Shakespeare uit de jaren negentig van de zestiende eeuw.

De meeste romantische verhalen en romans behoren echter tot de pretentieloze genreliteratuur die primair bedoeld is voor amusement en ontspanning. Niettemin vergt het schrijven van dergelijke, populaire lectuur een grote mate van vakmanschap. Naast de aspecten waarop je bij creatief schrijven in het algemeen let, zijn er ook enkele factoren die typisch bij romantische verhalen en romans een rol spelen.

Dossier creatief schrijven

Dit artikel maakt deel uit van het dossier creatief schrijven. Van dit dossier maken onder meer deel uit een artikel over de gemeenschappelijke kenmerken van romantische literatuur schrijfboeken waar je als aankomend schrijver daadwerkelijk iets aan hebt of over het overwinnen van een writer’s block of over wat je nodig hebt om schrijver te worden.

Bronnen

  • Romance novel; Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Romance_novel; voor het laatst geraadpleegd op 1 juli 2014.