Categorieën
Schrijven

Hoe leerde Stephen King romans en verhalen schrijven?

Stephen King, de beroemde schrijver van spannende romans en verhalen heeft opmerkelijke inzichten over het leren schrijven van romans en verhalen. Een deel van zijn inzichten vind je in zijn boek Over leven en schrijven. Daarnaast vind je boeiende informatie over zijn kijk op het schrijverschap in zijn essay Everything You Need to Know About Writing Successfully – in Ten Minutes. Hoe leerde deze auteur die miljoenen met zijn boeken heeft verdiend, creatief te schrijven?

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Stephen King: in tien minuten kun je alles over schrijven leren

Het artikel Everything You Need to Know About Writing Successfully – in Ten Minutes is een essay van Stephen King waarin hij stelt dat hij niet meer dan tien minuten nodig heeft om je alles te vertellen wat je nodig hebt om een (ook in financieel opzicht!) succesvol schrijver van fictie te worden. Zelf heeft hij naar eigen zeggen ook slechts tien minuten nodig gehad om alles over creatief schrijven te leren…

J. Dowell van de Michigan State University neemt Kings stelling over die tien minuten met een korreltje zout. Zo wijst hij erop dat King op een middelbare school les gaf op een in het maken van opstellen, toen deze schreef aan zijn eerste roman (Carrie) en dus nog zijn sporen op het gebied van creatief schrijven moest verdienen. Dowell suggereert dat King met het oog op zijn docentschap ongetwijfeld een en ander op schrijfgebied heeft geleerd.

Hoe begon Stephen Kings schrijfcarrière volgens de beroemde auteur zelf?

Omslag van Stephen Kings bestseller Over leven en schrijven met daarop een portret van de schrijver zelf
Stephen King Over leven en schrijven (bol.com)

In zijn ‘Everything’-essay vertelt King over de prille start van zijn schrijversloopbaan. Nadat hij als veertienjarig jochie werd betrapt nadat hij een aantal van zijn leraren op obscene of zelfs wrede manier op de hak had genomen in zijn kleine satirische krantje The Village Vomit was zijn school zo slim hem daarvoor niet alleen te straffen, maar hem bovendien in contact te brengen met een plaatselijk weekblaadje in de hoop zijn schrijftalent in betere banen te leiden.

De redacteur van dat krantje leerde hem binnen tien minuten alles wat Stephen King stelt als schrijver te weten. Die redacteur vertelde hem dat hij een sportjournalist zocht. Stephen vertelde hem dat hij meer wist over moderne algebra dan over sport. De redacteur knikte en zei: ‘Je leert het wel’ en beloofde hem een halve dollarcent per woord (lang niet gek, als je bedenkt dat dit zich in 1964 heeft afgespeeld). Stephen King schreef vervolgens een artikel over een basketballwedstrijd waaraan zijn school meedeed. De redacteur kortte zijn tekst wat in en zei lachend: ‘Je hoeft nooit meer te werken. Jij kunt hiermee je brood verdienen.’

Terugkijkend, schrijft Stephen King: ‘Hij had gelijk. Ik doe dit voor mijn brood, en zolang het me lukt, verwacht ik niet dat ik ooit nog weer hoef te werken.’ In eerste instantie lijkt het er op dat deze wereldberoemde auteur van heel wat bestsellers het schrijven dus niet als werken beschouwt. Maar J. Dowell wijst erop dat Stephen King in zijn Danse Macabre (1981) iets zegt dat ongeveer op het volgende neerkomt. In tegenstelling tot de gebruikelijke beelden van mollige, kleine, engelachtige muzen die, naar men veronderstelt, gracieus in de ether zweven terwijl ze inspiratie in het oor van een schrijver influisteren, heeft de zijne een stekeltjeskapsel in marinestijl, draagt overalls en schreeuwt tegen hem: ‘Tijd om aan het werk te gaan, klootzak.’

Opvallend is dat King in zijn boek Over leven en schrijven niet zijn ervaring  als jong en aankomend redacteur bij een plaatselijk krantje noemt. In plaats daarvan stelt hij dat hij het meest waardevolle (en commerciële) deel van zijn werk als schrijver leerde toen hij een baan had in een wasserij en daar de lakens van een motel en tafelkleden van een restaurant moest wassen.

Stephen King als fervent lezer

King rekent het lezen van de vele  boeken die hem beïnvloed hebben kennelijk niet mee in die tien minuten die het hem gekost zou hebben om alles over het schrijverschap te leren. Volgens hem is het voor iedere schrijver noodzakelijk om veel te lezen.

De auteur door wie hijzelf het meest zou zijn beïnvloed, was Richard Matheson (volgens diens necrologie). Andere schrijvers die Stephen King hebben beïnvloed zijn onder andere: Ray Bradbury, H. P. Lovecraft, Bram Stoker, Joseph Payne Brennan, Shirley Jackson, John D. MacDonald, Don Robertson, Robert A. Heinlein en Elmore Leonard.

De top tien door Stephen King gelezen boeken

De top tien boeken die Stephen King volgens een publicatie in 2007 het meest waardeert, zijn:

  1. The Golden Argosy door Van H. Cartmell & Charles Grayson (redactie) (1947). Deze bloemlezing van zo’n 55 populaire korte verhalen uit de 19e en 20e eeuw kocht hij ooit in een koopjeshal voor 2,25 dollar. Dat was voor één boek (hard cover) een flink bedrag, als je bedenkt dat King toen 4 dollar bezat. Ondanks het feit dat een aantal belangrijke verhalen uit die periode niet in de bloemlezing zijn opgenomen, vindt hij dat boek toch zeer de moeite waard. Voor zijn top tien uit 2007 schreef hij: ‘Van de The Golden Argosy heb ik meer over goed schrijven geleerd dan in alle lessen die ik ooit heb gevolgd.’ Met de laatste zin verklapt hij in feite dat hij wel degelijk lessen op schrijfgebied heeft gevolgd.
  2. Adventures of Huckleberry Finn  door Mark Twain (1884).
  3. The Satanic Verses door Salman Rushdie (1988).
  4. McTeague  door Frank Norris (1899).
  5. Lord of the Flies door William Golding (1955).
  6. Bleak House  door Charles Dickens (1853).
  7. 1984  door George Orwell (1948).
  8. The Raj Quartet  door Paul Scott (1966-1975).
  9. Light in August  door William Faulkner (1932).
  10. Blood Meridian: Or the Evening Redness in the West  door Cormac McCarthy (1985).

Stephen King is een hartstochtelijk lezer. Hij adviseert aankomend schrijvers dan ook niet voor niets om elke dag zo’n 4-6 uur bezig te zijn met schrijven en… lezen!

Schrijven is een kwestie van ‘zien, luisteren en leren’

King verklapt in dat ‘Everything’-artikeltje dat hij in wezen niets anders te vertellen heeft dan wat er op de talloze schrijfcursussen en schrijfseminars in de Verenigde Staten jaar in jaar uit wordt onderwezen. Maar hij geeft toch schrijftips, omdat hij gelooft dat mensen vaak uitsluitend luisteren, echt luisteren, naar iemand die veel geld verdient door datgene te doen waarover hij vertelt. En hij vindt dat treurig maar waar. In zijn ogen draait schrijven om zien, luisteren en vooral leren. Zijn twaalf tips kun je direct toepassen. Deze komen in het kort neer op het volgende:

De twaalf tips van Stephen King

Na een korte toelichting op elk van deze twaalf tips stelt Stephen King: ‘Dat is alles wat je moet weten. En als je zou hebben geluisterd, kun je echt alles schrijven wat je wilt. Prettige dag verder. Mijn tien minuten zitten erop.’

Bronnen en verder lezen

Dossier creatief schrijven

Dit artikel maakt deel uit van het dossier creatief schrijven. Tot dit dossier behoren naast enkele artikelen over het schrijven van columns, een aantal artikelen over het schrijven van verhalen en romans. Kijk ook eens in het overzicht van schrijftips van Stephen King.