Categorieën
Schrijven

Stephen King over inzending van werk naar literair agent of uitgever

De belangrijkste schrijfadviezen van bestsellerauteur Stephen King voor beginnende schrijvers vind je in zijn boek Over leven en schrijven en in een al wat ouder artikel van zijn hand: Everything You Need to Know About Writing Successfully – in Ten Minutes.

Als het gaat om het sturen van je werk naar een literair agent of direct naar een uitgever, geeft King vier tips in zijn ‘Everything’-artikel.

Literair agent? Nu nog niet

Omslag van Stephen Kings bestseller Over leven en schrijven met daarop een portret van de schrijver zelf
Stephen King Over leven en schrijven (bol.com)

Een van de kwesties die beginnende auteurs zich afvragen, is of ze er beter aan doen eerst een literair agent te zoeken en met hem of haar in zee te gaan dan wel rechtstreeks zelf met uitgevers zaken proberen te doen.
Stephen King wijst er in zijn ‘Everything’-artikel erop dat je als beginnend auteur nauwelijks interessant bent voor een literair agent, omdat deze weinig of niets aan je kan verdienen.

Daarom kun je als beginnend schrijver beter zelf proberen je werk bij een uitgever onder te brengen. Althans, dat is de visie van King. Of dit voor de Amerikaanse markt bedoelde advies ook van toepassing voor de Nederlandse situatie, is overigens de vraag.

Ken je al de belangrijkste regel van Stephen King over schrijvers en literair agenten? Die is het resultaat van zijn eigen bittere persoonlijke ervaring… Die regel komt erop neer dat je geen literair agent nodig hebt, totdat je met schrijven een zodanig leuk bedrag verdient, dat het je in staat stelt te kiezen uit de goede literaire agenten.

Ken de markt

King adviseert in zijn ‘Everything’-artikel: ken de markt. Daarmee bedoelt hij niet alleen dat je ervoor moet zorgen dat je je verhaal of roman stuurt naar een uitgeverij waar je werk binnen het fonds past.

Maar King gaat verder dan deze open deur en raadt aan dat je bij het uitzoeken van geschikte uitgeverijen zover gaat dat je hun publicaties bestudeert. Op die manier krijg je een beeld van de voorkeuren van de redactie en kun je daarmee bij het schrijven van je verhaal rekening houden.
Het is overigens de vraag in hoeverre een dergelijke vergaande voorbereiding nog zin heeft in de huidige tijd waarin redacteuren van uitgeverijen bijna net zo vaak van werkgever als van hun sokken wisselen.

Lever verzorgd werk

De adviezen van King over het insturen van je manuscript lijken waarschijnlijk sterk op de tips die je elders al van de hand van anderen hebt gelezen. Maar toch is het misschien aardig om te weten hoe deze geslaagde auteur over het inzenden van werk denkt.

Het artikel van Stephen King met de twaalf tips stamt nog uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dus nog uit de periode voordat de pc en het internet werden uitgevonden. Toen was het nog vanzelfsprekend dat je een manuscript (getypt op een ouderwetse schrijfmachine…) per post naar een potentiële uitgever stuurde.

Stuur een net manuscript op

De eerste tip van King over de inzending van je verhaal of roman is dat je ervoor zorgt dat je werk verzorgd oogt.

Tegenwoordig heb je het als schrijver op het punt van de inzending van een verzorgd manuscript een stuk gemakkelijker dan in de jaren tachtig. Immers, als je indertijd eventuele laatste verbeteringen in je manuscript wilde aanbrengen, moest je of de complete pagina overtypen of de gewijzigde passages op een schoon vel opnieuw typen en deze dan met schaar en lijm of plakband op de gewijzigde pagina aanbrengen, of de wijzigingen met pen of potlood in de marge van je getypte werk schrijven. Het spreekt vanzelf dat je werk er dan al snel niet meer verzorgd uitziet.

Tegenwoordig heb je het als schrijver op dat punt een stuk gemakkelijker. Immers, je kunt veranderingen gemakkelijk in je digitale tekstdocument doorvoeren en vervolgens je werk opnieuw printen, zodat je een ‘schoon’ manuscript kunt inzenden.

Het spreekt voor zich dat een handgeschreven verhaal of roman nooit voor acceptatie in aanmerking komt.

Gebruik kwaliteitspapier

King adviseert om geen flodderpapier, maar kwaliteitspapier voor de in te zenden versie van je manuscript te gebruiken.

Kies voor een ruime regelafstand

Om opmerkingen en correcties van de redacteur mogelijk te maken, adviseert King om regelafstand twee aan te houden. Overigens, verscheidene Nederlandse uitgeverijen stelt stellen op hun website het gebruik van regelafstand anderhalf voor.

Blijft natuurlijk het punt van het opsturen van je document. Vaak wil de uitgever nog altijd een papieren versie voorgelegd krijgen. Meestal wordt een manuscript dat per e-mail, cd-rom of usb-stick wordt aangeleverd niet in behandeling genomen. Maar in sommige gevallen geeft een uitgever wel degelijk de voorkeur aan een digitale versie. Kijk dus eerst op de site van de uitgeverij waaraan je je manuscript wilt opsturen, om te ziens wat haar voorkeur is.

Leef alle regels voor een behoorlijke inzending na

King noemt in zijn ‘Everything’-artikel nog een open deur: Leef alle regels voor een behoorlijke inzending na. Daaronder verstaat hij dat je er bijvoorbeeld aan denkt een aan jezelf geadresseerde en gefrankeerde envelop voor een reactie van de uitgever en terugzending van je manuscript mee te zenden.

Elders in hetzelfde artikel heeft hij nog wat tips op dit punt. Heb je een kort verhaal geschreven? Stuur dat verhaal dan naar een blad dat korte verhalen publiceert.

Heb je een roman geschreven? Breng die dan met een (begeleidende) brief onder de aandacht van een uitgever. King geeft overigens geen tips over de inhoud van die brief. (Tip van de redactie van dit artikel: kijk op de site van de uitgever van jouw belangstelling welke soort informatie deze graag ontvangt van schrijvers die bij hem willen publiceren.)

Verder adviseert hij een werk altijd maar naar één uitgever tegelijk te sturen en in het geval van een roman pas in een volgende fase voorbeelden van hoofdstukken of het complete manuscript in te zenden.

Bronnen en verder lezen over Stephen King en creatief schrijven

Dossier creatief schrijven

Dit artikel maakt deel uit van het dossier creatief schrijven. Tot dit dossier behoren naast enkele artikelen over het schrijven van columns, een aantal artikelen over het schrijven van verhalen en romans. Kijk ook eens in het overzicht van schrijftips van Stephen King.