Categorieën
Creatief

Kleurboeken over het impressionisme

Tot de kleurboeken die niet alleen leuk zijn voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar ook voor volwassenen, behoren de boeken met zelf in te kleuren platen over het impressionisme. Het zelf inkleuren van de tekeningen is een unieke manier om het werk van de impressionisten beter te leren kennen.

Het impressionisme is een kunststroming  waarin de schilder zich concentreert op de beleving van het moment, dus als het ware zijn ‘impressie’ van dat moment weergeeft. De impressionisten werkten graag in de buitenlucht in plaats van in een atelier. Zij schonken vaak bijzonder veel aandacht aan  lichteffecten en kleuren.

De pasteltinten en vrolijke kleuren van deze impressionistische schilderijen hebben een meditatieve en opvrolijkende werking.

Kleurboeken over het impressionisme

Boeken met kleurplaten met werken van verschillende, beroemde impressionistische schilders zijn bijvoorbeeld:

Color Your Own Impressionist Paintings

Kleurboek: Color your Own Impressionist Paintings (bol.com)
Kleurboek: Color your Own Impressionist Paintings (bol.com)

Het boek Color your Own Impressionist Paintings van Marty Noble is uitgegeven door Dover Publications en bevat 32 bladzijden en weegt 127 gram. Dit kleurboek bevat 30 in te kleuren zwart-wit illustraties. De 30 oorspronkelijke schilderijen waarop de tekeningen zijn gebaseerd, vind je in kleur op de boekomslagen. Deze reproducties kun je gebruiken als voorbeeld of inspiratie voor je eigen kleurwerk. Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om de tekeningen geheel volgens je eigen ideeën in te kleuren.

In dit boek  vind je onder meer de volgende zelf in te kleuren platen:
Mary Cassatt: Een moeder die het haar kamt van haar kind;
Auguste Renoir: Het concert;
Claude Monet: La japonaise (mevrouw Monet in Japanse kleding);
plus andere werken van Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Éduard Manet, Camille Pissarro, Berthe Morisot, Paul Cézanne,  Edgar Degas en enkele andere beroemde schilders.

De tekeningen in dit kleurboek bevatten relatief veel details. Dit maakt dit boek vooral geschikt voor coloristen die graag heel gedetailleerd te werk gaan. Mensen die meer van afbeeldingen met grote lijnen houden, kiezen misschien liever voor een ander kleurboek.

De kleurplaten zijn bij uitstek geschikt voor pastelpotloden al dan niet in combinatie met pastelkrijt, maar je kunt natuurlijk ook aquarelpotloden of gewone kleurpotloden gebruiken.

Bij de in te kleuren afbeeldingen zitten ook enkele naaktportretten.

Coloring Book Impressionism

Omslag kleurboek over het impressionisme
Kleurboek Coloring Book Impressionism (bol.com)

Het Coloring Book Impressionism van Doris Kutschbach wordt uitgegeven door Prestel Coloring Books.

Het boek heeft een harde kaft, bevat 32 pagina’s en weegt 191 gram.

Je vindt erin (details van) werken van Claude Monet (4 werken), Camille Pissarro (1 werk), Édouard Manet (2 werken), Edgar Degas (2 werken),  Alfred Sisley (1 werk), Pierre-Auguste Renoir (5 werken), Georges Seurat (1 werk) en Paul Gauguin (1 werk).

De 17 oorspronkelijke schilderijen vind je in het klein weergegeven op 2 pagina’s. Daar vind je ook de namen van de schilderes inclusief hun geboorte- en sterfjaar, en de titel van het afgebeelde schilderij met inbegrip van het museum waar het schilderij zich bevindt.

Impressionist Coloring Book

Omslag van kleurboek met klassieke afbeeldingen uit het impressionisme
Kleurboek: Impressionist Coloring Book (bol.com)

Het Impressionist Coloring Book: Classic Pictures from a Golden Age of Painting van Arcturus Publishing is uitgegeven door Chartwell Books. Dit kleurboek bevat 128 pagina’s en weegt 454 gram.

In dit boek vind je gedetailleerde tekeningen om zelf op een creatieve manier in te kleuren. Je kunt ervoor kiezen om het kleurenschema van het oorspronkelijke schilderij te volgen of om  je eigen creatieve inzichten te volgen en zelf  geschikte kleuren en tinten te selecteren en toe te passen.

Terwijl je een kleurplaat aan het inkleuren bent met bijvoorbeeld aquarelpotlood, pastelpotlood of een ander kleurmedium, vergroot je je inzicht in de werken van de grote impressionistische schilders zoals Edgar Degas, Édouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en anderen.

Tijdens het invullen van de getekende vakken met kleur,  leer je hoe deze beroemde meesters hun schilderijen hebben opgebouwd,  en ontwikkel je je eigen kunstzinnige vaardigheden.

The Impressionists Coloring Book

Omslag van het kleurboek "The Impressionists Coloring Book" van Andy Nelson
Kleurboek The Impressionists Coloring Book (bol.com)

The Impressionists Coloring Book van Andy Nelson wordt uitgegeven door de Syren Book Company. Het boek bevat 96 pagina’s en weegt 240 gram.

De impressionistische (en postimpressionistische) schilderijen zijn geselecteerd op basis van hun populariteit en ook vanwege hun geschiktheid om te worden omgezet naar tekeningen om in te kleuren.

Verder zijn de onderwerpen zodanig gekozen dat de colorist een veelzijdige inleiding in het impressionisme krijgt.

Dit boek wordt gerekend tot de fraai uitgevoerde, educatieve kleurboeken die ook interessant voor volwassenen zijn.

Tips voor het inkleuren van impressionistische kleurboeken

De volgende tips zijn gebaseerd op adviezen die Andy Nelson voor het inkleuren geeft in het kleurboek The Impressionists Coloring Book.

Je hoeft niet per se ieder minuscuul vakje met een verschillende kleur in te vullen. Veel lijntjes zijn slechts bedoeld om een gelijkenis met het oorspronkelijke schilderij te bewerkstelligen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de weergave van plooien in kleding.

Als je niet goed weet wat je met een vlak aan moet, volg dan je gevoel, oftewel, je eerste ‘impressie’.

Ga op een vrije en creatieve manier om met de kleuren. Denk net als de impressionisten in licht en schaduw.

Experimenteer met verschillende kleurmedia. Denk bijvoorbeeld aan pastelpotlood of aquarelpotlood of gewone kleurpotloden. Als je met waterverf of acrylverf aan de slag wilt, haal dan de kleurplaat eerst uit het boek, voordat je aan de slag gaat. Probeer ook eens het effect van de diverse streken en arceringen uit. En kijk eens wat het effect is van een tekening die geheel uit puntjes bestaat, zoals bijvoorbeeld Seurat deed.

Dossier kleurboek en voor volwassenen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken voor volwassenen. Daarin vind je een overzicht van alle artikelen over kleurboeken voor volwassenen. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de artikelen over kleurboeken over schilderijen uit de renaissance of van Vincent van Gogh.

Bronnen