Categorieën
Creatief

Kleurboeken over de renaissance

Het zelf inkleuren van educatieve kleurboeken is een aantrekkelijke manier om je kennis over de renaissance op te vergroten of op te frissen. Deze fraai uitgevoerde kleurboeken zijn zowel geschikt om te worden ingekleurd door kinderen vanaf ongeveer een jaar of acht, als voor volwassenen. Ze worden ook gebruikt in het kader van activiteitenbegeleiding voor ouderen.

De renaissance is een bijzondere, optimistische en hoopvolle periode tussen de middeleeuwen en de nieuwere tijd. Dat zie je terug in de doorgaans kleurrijke schilderijen uit die tijd.

In dit artikel worden de volgende kleurboeken over de renaissance besproken.

Kleurboek over kunstschilders uit de renaissance

Kleurboek over renaissanceschilders
Kleurboek: The Renaissance Painters Coloring Book (bol.com)

Het kleurboek The Renaissance Painters Coloring Book bevat tekeningen van Andy Nelson naar schilderijen van beroemde meesters van de Renaissance. In dit bijzonder fraaie, educatieve kleurboek wordt uitvoerig aandacht gegeven aan fijne details. Dat maakt het boek extra interessant voor meer bedreven coloristen.

In dit boek vind je 45 zelf in te kleuren tekeningen van schilderijen uit de renaissance. Denk hierbij onder andere aan Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafaël, Titiaan, Botticelli, Giotto, Cimabué, Massacio en Fra Filippo Lippi.

Elke kleurplaat is voorzien van een onderschrift met wat informatie over het schilderij en de schilder ervan. De tegenoverliggende pagina’s zijn blanco.

The Renaissance Painters Coloring Book is geïllustreerd en van een toelichting voorzien door Andy Nelson. Dit kleurboek is uitgegeven in het Engels door de Syren Book Company. Dit boek heeft 96 bladzijden en weegt 240 gram.

Kleurboek Italiaanse meesterwerken

Kleurboek met meesterwerken uit de Italiaanse renaissance
Kleurboek: Italian Renaissance Masterpieces (bol.com)

In dit boek Italian Renaissance Masterpieces van Marty Noble vind je 30 meesterwerken uit de Italiaanse renaissance. De in te kleuren afbeeldingen zijn met veel aandacht voor details weergegeven.

Elke kleurplaat is een hele pagina groot en is voorzien van een korte toelichting op de schilder en het schilderij. Denk onder meer aan:

 • De Mona Lisa: Leonardo da Vinci
 • De Geboorte van Venus: Botticelli
 • De Sixtijnse Madonna: Rafaël
 • De Delfische Sibille: Michelango
 • De Annunicatie (de verkondiging van de engel aan Maria): Fra Angelico
 • en andere meesterwerken.

Elke kleurplaat heeft een blanco achterzijde en is voorzien van een perforatierand. Op deze manier is het eenvoudig om de pagina uit het kleurboek te halen, bijvoorbeeld om de plaat aan de muur te hangen.

Vanwege de vele, fijne details is dit boek vooral geschikt voor meer ervaren coloristen.

De oorspronkelijke schilderijen waarop de kleurplaten zijn gebaseerd, worden op de flappen aan de binnenkant van het boekomslag in kleur weergegeven.

Het boek Color Your Own Italian Masterpieces is geïllustreerd door Marty Noble. Het is uitgegeven in het Engels door Dover Publications en weegt 132 gram.

Kleurboek over de renaissance

Omslag van kleurboek over de renaissance
Kleurboek: The Renaissance (bol.com)

Het kleurboek The Renaissance bevat 48 pagina’s met illustraties van elk een hele pagina groot. De tekeningen zijn gebaseerd op houtsnedes, fresco’s, boekillustraties en schilderijen. Alle kleurplaten zijn voorzien van informatieve onderschriften in de Engelse taal. Het boek is gedrukt op kwaliteitspapier.

Je vindt er veel afbeeldingen van fascinerende mensen en taferelen uit deze glorieuze periode. De afbeeldingen lijken levensecht, zelfs als het gaat om mythische figuren. Denk bijvoorbeeld aan de held Hercules (ook wel Herakles genoemd) die het driekoppige monster met twee staarten verslaat. Of aan iemand die op een gevleugeld paard rijdt. Of aan engelen die in de lucht zweven.

Het kleurboek The Renaissance wordt uitgegeven door Bellerophon Books en weegt 81 gram.

Kleurboek Leonardo da Vinci

Omslag van kleurboek met doorzichtige kleurplaten om zelf in te kleuren
Kleurboek: Leonardo da Vinci met glas-in-lood-effect (bol.com)

Het kleurboek Leonardo da Vinci: Stained Glass Coloring Book van Marty Noble bevat 16 met veel liefde getekende illustraties op doorzichtig tekenpapier voor een glas-in-lood-effect.

Leonardo da Vinci was een typische ‘homo universalis’. Zo was hij thuis in de wetenschap, deed hij allerlei fascinerende uitvindingen, maar bovendien hield hij zich bezig met beeldhouwen en schilderen. Dit echte genie leefde van 1452 tot 1519.

In dit prachtige kleurboek vind je onder meer Het Laatste Avondmaal en de Mona Lisa. Deze behoren tot de beroemdste kunstwerken in de geschiedenis.

Tot de zestien meesterwerken in dit kleurboek behoren verder bijvoorbeeld Vitruviusman. Deze wereldberoemde tekening van ‘de mens van Vitruvius’ toont de lichaamsverhoudingen zoals Vitruvius die had beschreven.

Een andere illustratie is het Hoofd van een Engel. Deze behoort tot de vroegst bekende werken van Leonardo da Vinci. Op andere kleurplaten vind je onder andere de Annunciatie (de verkondiging van de engel aan Maria), Johannes de Doper, de Maagd op de Rotsen (ook wel Madonna in de Grot genoemd) en het Portret van Beatrice d’Este.

Je kunt de illustraties inkleuren met crayon, viltstift, acrylverf, waterverf, tempera of olieverf. Voor een interessant effect kun je op deze doorzichtige kleurplaten eventueel gebruik maken van gemengde technieken. Je kunt een zijde van de tekening inkleuren of, voor boeiende combinaties van kleurmaterialen, beide kanten .

Door je kleurkeuze en kleurtechniek kun je je eigen interpretatie aan de beroemde meesterwerken van deze grote schilder uit de renaissance geven en daarmee als het ware een eigen kunstwerk scheppen.

Als je een kleurplaat uit dit bijzondere boek in de buurt van een fel licht zet, kun je genieten van de glans van een prachtig glas-in-lood-effect.

Dit kleurboek: Leonardo da Vinci: Stained Glass Coloring Book van Marty Noble is uitgegeven in het Engels door Dover Publications. Het boek bevat 32 pagina’s en weegt 109 gram.

Kleurboek Sixtijnse Kapel

Omslag van kleurboek over de Sixtijnse Kapel
Kleurboek: Sistine Chapel Coloring Book (bol.com)

Het Sistine Chapel Coloring Bookvan Eric Gottesman bevat 30 prachtig weergegeven, zelf in te kleuren afbeeldingen van schilderingen in de Sixtijnse Kapel.

In 1505 kreeg de Italiaanse beeldhouwer en schilder Michelangelo Buonarotti (1475-1564) van Paus Julius II de opdracht om het gewelf van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan te schilderen. Deze Sixtijnse kapel is wereldberoemd vanwege de kunstwerken uit de renaissance. Daarnaast is deze kapel ook de privékapel van de Paus en de plek waar kardinalen van over de hele wereld bijeenkomen om nieuwe pausen te kiezen.

Michelangelo schilderde onder meer negen taferelen van het bijbelboek Genesis.  Deze taferelen bestrijken de tijd vanaf de schepping van Adam en Eva, tot en met het verhaal van zondvloed en de ark van Noach. De viering van de opstanding van Christus uit de dood werd met een schildering van Het Laatste Oordeel uitgebeeld.

Dit kleurboek bevat in totaal 30 kleurplaten met details van werken als:

 • Genesis
 • Het Laatste Oordeel
 • De Zondvloed
 • Adam en Eva in het Paradijs
 • Het Offer van Noach
 • De Profeet Jonas (ook wel de profeet Jona genoemd)
 • David en Goliath

Elke illustratie is voorzien van een onderschrift.

Je vindt in dit boek bovendien 9 in kleur weergegeven reproducties van fresco’s die je eventueel als voorbeeld of ter inspiratie voor de door jou in te kleuren platen kunt gebruiken. Uit de schildering Het Laatste Oordeel vind je bijvoorbeeld detailreproducties van: Christus en de Maagd Maria, De Wederopstanding van het Lichaam, Bartholomeus, Engelen die het Kruis en de zuil dragen, en de profeet Jonas.

Je kunt ervoor kiezen om de kleurschema’s ervan nauwgezet aan te houden, of om de kleuren en tinten naar je eigen smaak aan te passen en op die manier je eigen interpretaties van Michelangelo’s monumentale werk te creëren.

Het kleurboek Sistine Chapel Coloring Book van Eric Gottesman is uitgegeven door Dover Publications. Dit boek telt 32 bladzijden, weegt 127 gram en is gebonden in een spiraalband.

Kleurboek mode in de renaissancekunst

Kleurboek mode in de renaissance
Kleurboek: Renaissance Fashions (bol.com)

Het kleurboek Renaissance Fashions van Tom Tierney bevat kleurplaten met de kleurrijke en luxe mode die in de Renaissance in zwang was. De pas ontdekte zeeroutes naar het Verre Oosten stelden de Italiaanse handelaren in staat om prachtige stoffen van zijde en brokaat uit Azië naar Europa te halen. Ook bijzondere verfstoffen en juwelen kwamen langs die weg naar Europa.

Niet alleen de adel pronkte graag met de prachtige kleding en versierselen, maar ook de opkomende middenstand had belangstelling voor de nieuwe mode.

Dit kleurboek bevat 45 fijn gedetailleerde illustraties met de typische kledingmode uit die tijd. Zo zie je onder meer een Italiaans paar uit de boerenstand in huwelijkskleding (rond 1450), een Italiaanse ridder in een harnas (rond 1460), een Engelse lord en lady in rijkostuum, kinderen van een Duitse vorst, in fluwelen kleding met een sober gekleed kindermeisje (rond 1550).

Verder vind je nog veel meer uitdossingen voor mannen en vrouwen voor verschillende gelegenheden en activiteiten.

Daarnaast zijn er zeven kleurplaten met tientallen voorbeelden van modieuze hoofdbedekking en schoeisel, haardrachten voor mannen en vrouwen uit de verschillende perioden binnen de renaissance.

Iedere in te kleuren afbeelding is voorzien van een verhelderend onderschrift. Dit kleurboek is ook speciaal interessant voor kostuumhistorici en ontwerpers.

Het boek Renaissance Fashions van Tom Tierney bevat 45 zelf in te kleuren zwart-wit tekeningen en 5 kleurenafbeeldingen op de omslag van het boek. Deze paperback is uitgegeven door Dover Publications, telt in totaal 48 bladzijden en weegt 454 gram.

Wat is er zo bijzonder aan de renaissance?

Kleurboeken over de renaissance zijn bij jong en oud populair. De schilderijen uit die tijd zijn vaak geschilderd in stralende kleuren en ademen vaak een opgewekte of vrolijke sfeer.

De renaissance (circa 1400-1600) is de periode waarin Europa overging van de donkere middeleeuwen naar de moderne tijd. De renaissance begon in Italië al rond 1400  en verspreidde zich vandaar langzaam naar de andere delen van Europa.

In die tijd kwamen de kunsten en wetenschappen tot ongekende bloei. Na de klassieke oudheid waren die op de achtergrond geraakt. De middeleeuwen werden geteisterd werd door de ene na de andere oorlog, maar vooral ook door de dodelijke ziekte de pest die een groot deel van de Europese bevolking wegvaagde.

In de renaissance braken betere tijden aan. Die gingen gepaard met een algemeen gevoel van optimisme. Europa veranderde naar een moderner en welvarender tijdperk. Om te beginnen in het zuiden van Europa vond er een vernieuwing plaats van  de kunst- en levensstijl die geïnspireerd was op de klassieke oudheid. Er vond als het ware een wedergeboorte plaats, vandaar dat die periode tegenwoordig met renaissance (de Franse term voor ‘wedergeboorte’) wordt aangeduid.

Een aantal kunstwerken uit de middeleeuwen worden ook tegenwoordig nog tot de kunst van wereldformaat gerekend. Denk bijvoorbeeld aan de schilderijen van Leonardo da Vinci of Michelangelo of Rafaël.

Dossier kleurboeken voor volwassenen

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken voor volwassenen. Kijk ook eens bij de artikelen over kleurboeken over schilderijen van impressionistische schilders of van Vincent van Gogh.

Bronnen

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de volgende bronnen: