Categorieën
Pc en internet

Hoe verwijder je reclame van je computer?

Wat kun je zelf doen tegen hinderlijke reclame op je computer? De eerste vraag is of het gaat om een besmetting met adware dan wel om advertenties aangeboden door Microsoft Windows (als je werkt met Windows 10).

Zie je ineens een pop-up met reclame op je computer ziet verschijnen? Dan heeft je laptop of pc een besmetting met zogenaamde adware opgelopen. Helaas werkt de normale manier van het verwijderen van  programma’s vaak niet goed als het gaat om adware. Een handig programma waarmee je de ongewenste software wel goed kan opsporen en verwijderen is AdwCleaner. In dit artikel lees je hoe je dat stap voor stap aanpakt.

Werk je met Windows 10 en zie je hinderlijke reclame op je vergrendelscherm, ga dan verder onder het kopje over het verwijderen van advertenties van Windows 10.

Hoe loop je reclame als gevolg van adware op je computer op?

foto van laptop bron www.publicdomainfiles.com
Sommige computerproblemen kun je zelf oplossen.

Op een kwade dag word je geconfronteerd met reclame-pop-ups op je computer. Je vraagt je af waar die vandaan komen. Het is je duidelijk dat je computer met een vervelend programma is besmet.

Waarschijnlijk ontstond het probleem toen je dacht een leuk programma op je computer te installeren en je niet goed op de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden ervan had gelet. Of je liep het probleem op omdat de adware mogelijk samen met nog andere ongewenste software werd meegeleverd met een programma waarvoor je wel bewust had gekozen.

Hoe verwijder je de reclame op je computer?

Het probleem met adware zoals Mobogenie is dat het vaak niet simpel is om die van je computer te verwijderen. Gelukkig is er een handig programma dat jou op van adware en andere vervelende programma’s op je computer kan verlossen.

Wat voor malware kun je verwijderen met AdwCleaner?

AdwCleaner is een gratis verwijderingsprogramma voor het verwijderen van:

 • Adware (dit zijn softwareprogramma’s die jou reclames op je computer laten zien)
 • PUP(dit zijn potentieel ongewenste programma’s)
 • Toolbars (dit noemen we ook wel werkbalken of knoppenbalken)
 • Browser Hijackers (ook wel browserkapers genoemd, omdat ze je startpagina en of de browser van je voorkeur kapen. (Denk bijvoorbeeld aan het programma Ask; dit kun je voorgoed verwijderen met behulp van het artikel over het verwijderen van Ask.)

Met AdwCleaner kun je dus je pc en browser scannen op kwaadaardige software zoals Mobogenie en andere malware, inclusief linke browser plug-ins en -extensies en registersleutels die zich mogelijk ongemerkt op je computer hebben verschanst.

AdwCleaner werkt voor Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 in de 32- en 64 bits versies.

Adware stap voor stap verwijderen met AdwCleaner

AdwCleaner downloaden en installeren

 • Ga naar AdwCleaner en druk op de knop ‘Download now’.
 • Kies voor het uitvoeren van AdwCleaner.

Windows geeft een beveiligingswaarschuwing: ‘Kan de uitgever niet bevestigen. Weet u zeker dat u deze software wilt uitvoeren?’

 • Klik op ‘uitvoeren’.

Een scherm met ‘Terms of Use’ verschijnt.

 • Klik op ‘J’accepte/I agree‘. (Anders kun je niet verder met dit programma).

Je beveiligingsprogramma meldt nu een ‘Poging verbinding te maken met internet’. Toepassing: adwcleaner 3.2.10.exe [of een andere versie]. Oorzaak: Poging om een internetverbinding tot stand te brengen.’ Je beveiligingsprogramma vraagt wat er moet gebeuren: wil je AdwCleaner wel of niet tot het internet toelaten?

 • AdwCleaner functioneert niet als je toegang tot het internet blokkeert, dus je kiest voor het toelaten van AdwCleaner tot het internet.

Scannen en verwijderen met behulp van AdwCleaner

Er verschijnt nu een scherm waarop je o.a. kunt kiezen voor ‘Scannen’.

 • Kies voor ‘Scannen’ en wacht tot het programma klaar is.

Erboven verschijnt de boodschap: ‘Note. Deselecteer alle items die u niet wilt verwijderen.’

 • Ontvink alle programma’s in het overzicht die je intact wilt laten.

Het programma gaat nu scannen.

 • Wacht tot het programma klaar is.
 • Klik onder ‘Resultaten’ achtereenvolgens op de buttons:Services, Mappen, Bestanden, Snelkoppelingen, Register, Internet-Explorer, Firefox, Chrome en eventuele andere browsers.

Je ziet nu wat AdwCleaner allemaal als verdacht beschouwt.

 • Vink uit wat je niet wilt laten verwijderen, en klik op de knop ‘Verwijderen’.

Onder het kopje Register zie je bijvoorbeeld staan: Aanvinkhokje Key HKLM\Software\Microsoft\Tracing\BingBar_Rasmancs

 • Als je niet zeker weet of de in het overzicht met de aanvinkhokjes genoemde registersleutels allemaal terecht moeten worden verwijderd, google je op de omschrijving van die bepaalde registersleutel in combinatie met malware. Als de zoekresultaten de indruk geven dat het inderdaad om malware gaat, laat je het item aangevinkt staan.
 • Klik op de button verwijderen om alle geselecteerde items te verwijderen.

Doorlopen van het verwijderproces

Je krijgt de boodschap: ‘Alle programma’s zullen gesloten worden om het verwijderen van de geselecteerde items te kunnen voltooien. Zorg ervoor dat u al uw werk heeft opgeslagen en klik vervolgens op [OK]’

 • Klik op het knopje OK.

Er verschijnt een scherm met AdwCleaner Informatie met tips om nieuwe infecties te voorkomen.

 • Klik op het knopje OK.

Er verschijnt een scherm met Herstart-informatie: ‘De computer moet herstart worden om het verwijderproces van AdwCleaner te voltooien. Het rapport met de resultaten zal na de herstart geopend worden’.

 • Klik op het knopje OK.

Na het opnieuw opstarten van je computer, is de adware van je computer verwijderd. Gefeliciteerd. Loop zekerheidshalve ook de andere stappen door van het verwijderen van malware van je pc.

Advertenties van Windows 10

Zie je een paginavullende advertentie op het vergrendelscherm van je computer met Windows 10? Bijvoorbeeld over een computerspelletje? De kans is groot dat het om een door Microsoft aangeboden advertentie gaat. Dit soort advertenties kun je als volgt via de instellingen blokkeren.

 • Ga via de startknop en de optie ‘Instellingen’ naar de instellingen van het vergrendelscherm.
 • Kies voor ‘Persoonlijke instellingen’.
 • Kies voor ‘Vergrendelingsscherm’. Je ziet dat ‘Windows Spotlight’ is aangevinkt. Kies in plaats daarvan via het drop-downmenu een van de andere mogelijkheden.
 • Kun je bij deze of andere ‘Persoonlijke instellingen’ een optie met de omschrijving ‘leuke weetjes, tips, trucs en meer’ uitvinken? Doe dat dan.

Als het goed is, ben je nu van de advertenties van Microsoft op jouw computer verlost.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 22 mei 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Hoe verwijder je reclame van je computer?’

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet.

Bronnen

 • Adware Cleaner; ToolsLib; https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/
 • Windows 10 geeft advertenties weer op lockscreen; Donovan Kerssenberg; 25 februari 2016; http://webwereld.nl/software/92331-windows-10-geeft-advertenties-weer-op-lockscreen/