Categorieën
Pc en internet

Hoe verwijder je malware van je computer?

Ben je geconfronteerd met adware (denk aan pop-ups met reclame), spyware of andere malware? Dan wil je die natuurlijk snel en grondig verwijderen. Het probleem is echter dat een deel van deze kwaadaardige software zich niet op de normale manier laat deïnstalleren. Ook het laten teruggaan naar een vorige herstelpunt op de computer lost je probleem niet op. Soms lijkt het wel of een verwijderd programma zich telkens weer weet te installeren. Maar met behulp van enkele handige programma’s kun je hardnekkige en ongewenste software wel succesvol en voorgoed wissen. Als je stap voor stap de aanwijzingen van deze tutorial volgt, kun je gemakkelijk het probleem zelf oplossen.

Hoe weet je dat je getroffen bent door malware?

Op een kwade dag verschijnt er, plotseling, als het ware uit het niets, een pop-up met reclame op je beeldscherm. Of je krijgt een onbekende boodschap van Microsoft in een hoekje van je scherm. Je beseft dat er iets niet pluis is en laat je computerbeveiligingsprogramma, bijvoorbeeld F-Secure of McAfee, een volledige scan uitvoeren (met als doel: C:\ D:\ E:\ + systeem + rootkits).

Nadat het beveiligingsprogramma je computer heeft doorzocht, ontvang je een scanrapport met onder meer de volgende informatie: Aantal gevonden malwareprogramma’s met een opsomming van de gevonden adware en riskware en een aanduiding van de schijf en de mappen waarin die zich bevinden. Ook staat in het scanrapport welke maatregel het beveiligingssysteem voor elk van de gevonden kwaadaardige software heeft getroffen, bijvoorbeeld de verwijdering of de isolatie van de betreffende malware. Soms zie je een melding dat de verwijdering of isolatie niet is gelukt.

Je beseft dat het mogelijk is dat er nog meer vervelende software op je computer staat dan je computerbeveiligingsprogramma heeft gevonden, en je begrijpt dat probleem misschien nog groter is dan je dacht.

Hoe komt het dat je beveiligingssoftware niet zelf alarm heeft geslagen?

Ook al gebruik je de beste beveiligingssoftware, toch kan het gebeuren dat je malware op je computer oploopt. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gaat om PUP. Dit is vaktaal voor Potentially Unwanted Program, oftewel potentieel ongewenste software. Het probleem voor je beveiligingsprogramma is dan dat je die PUP zelf, zij het doorgaans onbedoeld, hebt gedownload en geïnstalleerd. Je beveiligingssoftware gaat dan ervan uit dat je bewust voor dat programma hebt gekozen.

Zo’n PUP wordt vaak meegeleverd met een ander (gratis) programma. En als je dan tijdens het installeren even niet oplet en vergeet het vinkje van het installeren van het meegeleverde programma weg te halen, zit je met die PUP opgescheept. In andere gevallen lijkt het alsof je als gebruiker niet de kans kreeg om die PUP te weigeren, ook al koos je voor ‘custom install’ van het wel gewenste programma.

In andere gevallen kan kwaadaardige software zich op je computer hebben geïnstalleerd en zich voor beveiligingssoftware hebben verborgen, nog voordat de beveiligingssoftware het programma als kwaadaardig kon herkennen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig altijd de nieuwste versie van je computerbeveiligingsprogramma te gebruiken.

Waarom heeft mijn beveiligingsprogramma de malware slechts geïsoleerd in plaats van verwijderd?

Als het gaat om PUP, dus om potentieel ongewenste software, bestaat de kans dat je zelf bewust voor het gebruik van die software hebt gekozen. Bijvoorbeeld omdat je het een leuk of handig programma vindt en de reclame of het feit dat het in wezen om spyware gaat, of om andere hinderlijke activiteiten op de koop toe neemt.

In andere gevallen heeft de malware zich zo diep ‘ingegraven’ in je computer dat de beveiligingssoftware geen kans ziet om die te verwijderen.

Maar goed, belangrijker dan te weten hoe je de infectie met de adware, spyware een virus of andere kwaadaardige software opliep of waarom je beveiliging het probleem niet heeft opgemerkt en opgelost, is de manier waarop je hardnekkige malware weer van je computer kan verwijderen.

Het vijfstappenplan voor het succesvol verwijderen van malware

Met onderstaand vijfstappenplan kun je in beginsel alle vormen van malware van je computer verwijderen. Het is hierbij van belang dat je de stappen achtereenvolgens, in de aangegeven volgorde uitvoert. Houd er rekening mee dat er altijd een kleine kans is, dat de verwijderingssoftware ongewenste nevenresultaten oplevert.

De vijf stappen zijn:

Deze stappen nemen enige tijd in beslag. Het is van belang dat een programma niet onderbroken wordt. Zorg daarom dat je accu goed is opgeladen of sluit je computer aan op elektriciteit.

Let er verder op dat je telkens al je programma’s, ook je internetbrowsers sluit, voordat je een van de hieronder genoemde programma’s op malware laat zoeken. Overigens, die programma’s vragen je zelf ook telkens om eventueel geopende programma’s te sluiten voordat je met een scan begint.

Stap 1: Deïnstalleer de gevonden malware

Hoewel de kans klein is dat de door je beveiligingssoftware zoals McAfee of F-secure of langs andere weg ontdekte, maar niet (geheel) verwijderde malware zich eenvoudig grondig laat verwijderen, is het toch verstandig met deze stap te beginnen.

Ga in Windows XP of Windows 7 via Start – Configuratiescherm – naar Programma’s wijzigen of verwijderen.
Kies welke programma’s je wilt verwijderen. Om gemakkelijk na te gaan welke vervelende of onbekende software je onlangs op je harde schijf hebt geïnstalleerd, klik je op het kopje ‘Geïnstalleerd’.

Nu zie je de programma’s gesorteerd op datum van installatie, met de nieuwste geïnstalleerde programma’s bovenaan. Zie je hierin bijvoorbeeld Mobogenie of andere als malwareprogramma vermelde software staan? Klik met je cursor op rechts. Je krijgt nu als keuzeschermpje: ‘verwijderen, wijzigen of herstellen’. Kies voor verwijderen.

Krijg je een foutmelding dat je beheerdersrechten nodig hebt? Klik dan op rechts en kies voor ‘uitvoeren als administrator’.

Stap 2: Verwijder de adware met AdwCleaner

Volg  de stappen genoemd in het artikel over het stapsgewijze verwijderen van adware met behulp van AdwCleaner.

Voer hierna achtereenvolgens de stappen 3 tot en met 5 uit volgens de aanwijzingen die je bij elk van die stappen. Daarna is je computer weer vrij van schadelijke software.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 22 mei 2014 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Hoe verwijder je malware van je computer?’

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet.