Categorieën
Pc en internet

Hoe verwijder je Ask.com van je computer?

Ook al let je nog zo goed op bij het downloaden van een ‘gratis’ computerprogramma, toch kun je onverwachts (en onverhoopt) met software van ask.com worden geconfronteerd.

Ask is een zoekmachine van ask.com, een organisatie die uit alle macht probeert haar marktaandeel te vergroten in de hoop die van Google voorbij te streven. Het gaat dus niet om malware. Maar, wil je, zoals de meeste mensen, zelf kiezen wat je favoriete zoekmachine en je favoriete startpagina is, dan ligt het voor de hand dat je de Ask-werkbalk van je computer wilt verwijderen.

Het grote probleem met dit programma is dat het zich lastig van je computer laat slopen. Het valt niet mee om terug te gaan naar je vertrouwde, normale instellingen. Gelukkig is er een beproefde manier om dat wel voor elkaar te krijgen. Daarbij is het wel van essentieel belang dat je de volgorde van de te zetten stappen heel precies volgt.

Dit artikel is opgebouwd uit de volgende paragrafen.

Wat doet Ask op je computer?

Omslag van Engelstalige versie van Windows 10 for Dummies
Een van de nieuwe boeken over windows 10 (bol.com).

Op een kwade dag blijkt Ask je vertrouwde startpagina te hebben overgenomen en zichzelf tot je favoriete zoekmachine te hebben gepromoveerd. Je ziet dan in je zoekbalk van je browsers (zoals Mozilla Firefox, Google Chrome of Internet Explorer) niet het vertrouwde icoontje van je favoriete zoekmachine, maar het grote rode logo van Ask.com.

Waarom biedt mijn beveiligingssoftware geen bescherming tegen Ask?

Mogelijk vraag je je af waarom je computerbeveiliging je niet waarschuwt tegen de installatie van dergelijke ‘nagware’. Waarschijnlijk komt dit omdat het niet om malware gaat, maar slechts om ‘adware’. En hoe moeilijk je het je waarschijnlijk ook kunt voorstellen als je het programma ongewild hebt opgelopen, er zijn mensen die vrijwillig voor de Ask-werkbalk en bijbehorende startpagina kiezen en er ook in de praktijk graag mee werken. Mogelijk dat dit de reden is dat veel bekende beveiligingssoftware je er nog altijd niet tegen beschermt.

Hoe loop je een besmetting met Ask op?

Bij zogenaamde freeware of shareware programma’s moet je er altijd rekening mee houden dat je tegelijkertijd met de installatie van het gewenste programma ook mogelijk een of meer minder gewenste programma’s op je computer installeert. Dat heeft te maken met het feit dat veel makers van ‘gratis’ programma’s hun inspanningen graag op een of andere manier terugverdienen en levering van de ask werkbalk in de bundel software is daar eentje van.

Ook door het installeren van programma’s die op zich een uitstekende naam hebben, loop je een dergelijk risico als je tijdens de installatie even niet goed oplet en niet ziet dat je een bepaalde voorgekozen optie moet uitvinken om te voorkomen dat het ongewenste programma wordt meegeïnstalleerd.

Dit overkomt je bijvoorbeeld als je Mozilla Firefox of de nieuwste versie van Java (van Oracle) downloadt, bijvoorbeeld omdat er een patch voor een veiligheidslek wordt aangeboden.

Tijdens het downloaden krijg je dan bijvoorbeeld het onderstaande bericht op je scherm:

‘We recommend installing the FREE Browser Add-on from Ask’. Er staat dan al een vinkje voor: ‘Install the Ask Toolbar and make Ask my default service provider’.

Bij zowel het van het internet downloaden van bijvoorbeeld Mozilla Firefox, Java of FormatFactory (een multimedia conversieprogramma) krijg je dus de raad gebruik te gaan maken van Ask.com… Als je er niet aan denkt om tijdens de installatieprocedure het vinkje weg te halen, installeer je dus onbewust en onbedoeld Ask op je computer, tegelijk met de wel door jou gewenste software.

Bij andere gratis te downloaden programma’s zoals Ilivid (om video’s te downloaden) of Manycam (een webcamprogramma) loop je Ask of het vergelijkbare Searchnu of Searchqu op als je bij de installatie van het door jou gekozen programma onverhoopt voor de standaardinstallatie in plaats van voor de geavanceerde installatie kiest.

Er is nog een manier om Ask op te lopen. Er is een aantal gratis programma’s en shareware programma’s dat software van ask.com en soms ook andere programma’s meelevert zonder dat je dat kunt tegenhouden, dus zonder dat je zelfs maar een opt-out krijgt aangeboden.

Hoe voorkom je besmetting van je computer met Ask?

In veel gevallen kun je zelf voorkomen dat je computer met Ask wordt besmet. Dit doe je door bij gratis programma’s nooit te kiezen voor de normale ‘standaard’ installatie, maar altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. In het laatste geval kun je namelijk zelf kiezen welke programma’s en welke programma-onderdelen je al dan niet wenst te installeren. In het geval van ManyCam (een populair webcamprogramma) bijvoorbeeld, krijg je tijdens de setup het volgende scherm te zien: ‘Install the Free Ask Toolbar (Recommended) The best of the Web is just a click away’.

Kies je dan voor de voorgeselecteerde button ‘I Accept’, dan stem je er in wezen zelf mee in de Ask-werkbalk te installeren en optioneel als zoekmachine te gebruiken en/of tot je startpagina te maken. Verschijnt er tijdens de setup een scherm waarin je het advies krijgt voor de Ask Toolbar te kiezen, druk dan op de knop ‘Decline’ om installatie van de Ask-werkbalk te weigeren.

Hoe verwijder je Ask van je startpagina en je zoekbalk?

Programmatuur van Ask.com laat zich alleen via een uitgebreid stappenplan definitief verwijderen. Het zal je dus niet lukken om ‘alles’ wat je zojuist geïnstalleerd hebt via Windows Systeemherstel en het kiezen van een herstelpunt gaan op te lossen.

Ook als het gedownloade programma (bijvoorbeeld Mozilla Firefox, Java of FormatFactory) een uninstall-functie heeft, kun je daarmee niet de per ongeluk meegeïnstalleerde software verwijderen. Het eindresultaat is dan dat het gewenste programma is verwijderd, terwijl de onbedoeld geïnstalleerde programma’s zoals Ask nog steeds op je computer staan.

Het gaat je wel lukken om de ongewenste software te verwijderen als je precies de volgende stappen in de beschreven volgorde zet.

Ask stap voor stap van je computer verwijderen

 • Download en installeer de nieuwste (gratis) versie van CCleaner. Dit is een programma om je computer mee op te schonen.
 • Sluit al je internetbrowsers af. (dus Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en andere browsers waarvan je gebruik pleegt te maken).
 • Ga vanuit het Configuratiescherm van Windows naar Software. Zoek in het overzicht met geïnstalleerde software naar de twee Ask-programma’s. Selecteer en verwijder beide programma’s.
 • Zie je geen programma’s van Ask staan? Kijk dan of er in het overzicht wel Searchnu, Searchqu Qu Tolbar, DataMngr, Bando Media en Bandoo.te vinden is. Ook die programma’s zadelen je op met de Ask-zoekmachine.
 • Je gaat nu met CCleaner aan de slag om eventuele ver weggestopte, achtergebleven restanten te verwijderen. Start CCleaner op en kies voor de geavanceerde modus. Verwijder in het submenu ‘Opties’ het vinkje bij ‘Only delete files in Windows Temp folders older than 24 hours’. Geef CCleaner opdracht tot analyse en verwijdering. Daarna laat je het Register scannen op eventuele problemen. Tot slot geef je de opdracht ‘Fix’ om de gevonden problemen verhelpen.
 • Sluit je computer af en start hem vervolgens weer op. Nu is het tijd om de gewenste zoekmachine en de startpagina bij elk van je browsers weer te herstellen.

Weghalen Ask bij Chrome

Bij de browser Google Chrome pas je de door Ask.com overschreven instellingen als volgt aan:

 • Klik op ‘Google Chrome aanpassen en beheren’.
 • Vervang bij de ‘Basisinstellingen’ de Ask-startpagina door de gewenste startpagina (in recentere versies van Chrome vind je de basisinstellingen niet meer in een afzonderlijk submenu).
 • Klik op ‘Zoekmachines’ op dezelfde pagina) en stel de gewenste zoekmachine of zoekmachines in

Weghalen Ask bij Firefox

Bij de browser Mozilla Firefox kun je de gewenste startpagina alsvolgt opnieuw instellen.

 • Ga via ‘Extra’ en ‘Opties’naar ‘Algemeen’.
  In de zoekbalk zie je dan nog steeds het Ask-icoontje staan. Dit probleem los je via de volgende stappen op:
 • Klik in de searchbar op het piepkleine driehoekje rechts naast het icoontje van de zoekmachine en selecteer ‘zoekmachines beheren…’ Je ziet dan een nieuw scherm ‘zoekmachinelijst beheren’. Ask.com staat bovenaan het overzicht geïnstalleerde zoekmachines.
 • Ga op Ask.com staan en klik op ‘Verwijderen’.
 • Stel je favoriete browser in als standaardzoekmachine.

Werk je met een andere internetbrowser? Dan is de werkwijze ongeveer dezelfde. Als je tot nu toe met Microsoft Explorer werkt, overweeg dan om over te stappen op de in een aantal opzichten veiliger Google Chrome of Mozilla Firefox. Mocht je graag met de Bing browser blijven werken, dan kan dat ook vanuit de browsers Chrome of Firefox.

Als het goed is, heb je nu Ask grondig van je computer verwijderd.

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet.

Bronnen en verder lezen