Categorieën
Dieren

Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval door een hond?

Gelukkig komt het relatief weinig voor dat een hond een mens aanvalt. Meestal kun je een beet voorkomen als je tijdig herkent dat een hond onzeker, bang of gestrest is of raakt. Maar hoe kun je jezelf beschermen tegen een daadwerkelijke aanval van een agressieve hond? Honden zijn in het algemeen sneller en sterker dan mensen. Bovendien hebben deze viervoeters scherpere tanden en krachtiger kaken. Op welke manieren kun je een agressieve hond te slim af zijn?

In dit artikel komen de volgende aspecten aan de orde.

Omslag van het boek Cesars aanpak om weer baas over je hond te worden (Cesar Millan)
Cesar Millan: Cesar’s aanpak om weer baas over je hond te worden (bol.com)

Cijfers van slachtoffers van hondenbeten in Nederland

In Nederland vonden er in een tijdvak van 25 jaar (tot 2006) 29 bijtincidenten plaats met dodelijke afloop. Daaronder waren acht jonge kinderen die een aanval door een hond met de dood moesten bekopen. In de periode 1982 tot 2006 werden in Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 230 slachtoffers van een hondenbeet opgenomen. De aantallen slachtoffers varieerden van 190 tot 310 per jaar. In 2006 bezochten 50.000 mensen een huisarts na een bijtincident door een hond. Deze cijfers zijn ontleend aan het rapport Hondenbeten in perspectief uit 2008.

De onderstaande informatie om een agressieve hond af te weren, is bepaald niet hondvriendelijk. Houd er bovendien rekening mee dat zijn baas deze strategieën niet kan waarderen en het jou kwalijk zal verwijten dat je zijn hond kwaad hebt gedaan.

Maar als de hond door het dolle heen is en het op jouw leven heeft gemunt en je kunt jezelf op geen enkele andere manier in veiligheid brengen, dan moet je nu eenmaal doen wat je kunt om zelf de aanval te overleven.

Bedenk bijvoorbeeld dat bijvoorbeeld een valse herdershond of sommige andere honden met gemak een volwassen mens ernstige verwondingen kunnen toebrengen en zelfs kunnen doden.

Gelukkig komt het relatief weinig voor dat een hond een mens aanvalt. In de meeste gevallen kan een beet worden voorkomen, maar hoe kun je jezelf beschermen tegen een daadwerkelijke aanval van een agressieve hond? Over het algemeen zijn honden sneller en sterker dan mensen. Bovendien hebben ze scherpere tanden en krachtiger kaken. Het is dus zaak om een agressieve hond te slim af te zijn.

De onderstaande tips om een agressieve hond af te weren, zijn bepaald niet diervriendelijk. Maar wat als de hond door het dolle heen is en het op jouw leven heeft gemunt en je kunt jezelf op geen enkele andere manier in veiligheid brengen? Dan moet je doen wat je kunt om de aanval te overleven. Bedenk bijvoorbeeld dat een valse herdershond of pitbull met gemak een volwassen mens ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Foto van Travelsafe First Aid Kit. De Globe Basic bag is een basisuitrusting voor iedereen en bevat diverse verbandmiddelen voor zowel snij- als schaafwonden. Het tasje heeft verschillende transparante uitklapbare vakken zodat de inhoud goed zichtbaar is en je dus snel de juiste artikelen kunt vinden. Onmisbaar voor elke avonturier of reiziger, maar ook geschikt voor in de auto of caravan.
Travelsafe EHBO-kit Globe (bol.com)

Waarom valt een hond aan een mens aan?

De meeste honden vallen niet aan omdat ze tot een bepaald ras behoren, maar  uit angst, onzekerheid, stress of agressie. In veel gevallen kun je tijdig herkennen dat een hond niet lekker in zijn vel steekt. Zorg ervoor dat je die signalen herkent en dat je weet wat je in zo’n geval het beste kunt doen. Lees het artikel ‘Hoe voorkom je een aanval van een onbekende hond?’

Wat voor honden vallen aan?

Of een hond agressief wordt, hangt lang niet alleen af van het ras. In het algemeen is het een combinatie van het hebben van een niet of slecht corrigerende baas, genetische gevoeligheid om agressief gedrag te vertonen, de gezondheid van de hond, zijn leeftijd, geslacht en of hij wel of niet gecastreerd is. Lees hierover meer in het artikel Wat voor honden vallen mensen aan?

Als je de aanval ziet aankomen, maar geen veilig heenkomen kunt vinden

Kun je jezelf in veiligheid brengen? Doe dat dan. Bij een confrontatie zijn er altijd twee verliezers: jij en de hond. Kun je niet vluchten, dan heb je mogelijk iets aan de volgende informatie.

Ren nooit weg van de hond

Ren nooit weg, want dat activeert de instinctieve drang van de hond om jou achterna te jagen. Bovendien kan hij harder rennen dan jij.

Zorg voor maximale bewegingsruimte

Probeer jezelf zodanig te manoeuvreren dat je maximale ruimte hebt om te bewegen. Positioneer je zodanig dat de hond je van voren moet benaderen. Keer hem nooit de rug toe. Dat maakt je onnodig kwetsbaar.

Straal kracht en rust uit

Sta goed rechtop, probeer daarbij een rustig zelfvertrouwen uit te stralen en houd je armen wijd.

Let erop dat je niet bedreigend overkomt. Kijk de hond daarom niet recht in de ogen aan en laat hem ook niet je tanden zien. Kijk ook niet naar de grond. De hond zou dit als een teken van zwakte kunnen opvatten.

Noodmaatregelen ter voorkoming van een aanval

Het volgende kun je toepassen als je jezelf niet langzaam zijdelings of achteruit (maar keer de hond nooit de rug toe) in veiligheid kan brengen.

Probeer een voorwerp tussen jou en de hond te houden. Een stok of desnoods een paraplu kan in dit opzicht goede diensten bewijzen. Of probeer je rugzak of boodschappentas als buffer te gebruiken.

Probeer onder alle omstandigheden overeind te blijven. Het wordt aanzienlijk moeilijker jezelf te verdedigen als je eenmaal op de grond ligt. De hond kan dan immers gemakkelijk bij je hals en andere vitale lichaamsdelen?

Hoe verdedig je je tegen een daadwerkelijk aanval van een hond?

Wat kun je doen als de hond de aanval daadwerkelijk heeft ingezet? Een deel van de volgende tips is helaas zeer dieronvriendelijk. Pas ze daarom alleen toe in uiterste nood, als jouw eigen overleven op het spel staat.

Wel of geen commando’s aan de hond geven

De kans dat het geven van commando’s aan een gestreste, angstige of agressieve hond werkt, is klein. Zolang de hond nog niet heeft aangevallen, kun je het commanderen volgens sommige bronnen maar beter achterwege laten, omdat een opgefokte hond zelfs moeite heeft om naar zijn eigen baas te luisteren. Misschien vat de hond het commando zelfs op als een een signaal om tot de aanval over te gaan.

Maar als de hond jou al eenmaal vast heeft, heb je weinig te verliezen en werkt het misschien als je overtuigend ‘Los’ roept, of eventueel ‘zit’ of ‘sta’.

Klem de kaken van de hond dicht voordat jouw arm of been ertussen zit

Een bijtende hond kan niet alleen lelijke wonden veroorzaken, maar kan ook door de geweldige kracht van zijn kaken je arm of been breken.

Als een hond nog geen lichaamsdeel van jou te pakken heeft, kun je met pijlsnel handelen soms voorkomen dat hij je bijt door zijn boven- en onderkaak met allebei je handen dicht te klemmen.

Bedenk dat de hond een enorme klemkracht heeft als hij zijn kaken eenmaal op elkaar heeft, maar dat hij relatief weinig kracht heeft om zijn bek open te krijgen.

Probeer de hond naar de grond te werken en hem te domineren

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer de hond tegen de grond te werken. Hopelijk zijn er intussen mensen in je buurt die jou willen helpen de hond in bedwang te houden. Als je er alleen voor staat, lukt het je misschien om de kop van de hond tegen de trottoirband of een ander hard voorwerp rammen.

Trek de voorpoten uit elkaar

Als de hond daadwerkelijk de aanval heeft ingezet en ziet kans hem bij zijn voorpoten te grijpen, trek die dan met een krachtige ruk uit elkaar. Zijn ribbenkast kan daar slecht tegen en hij krijgt dan moeite met ademhalen.

De hond aan een van de achterpoten optillen

Als de hond niet al te groot is, kun je proberen een van de achterpoten te grijpen en die omhoog te trekken. Met een beetje geluk zou je hem dan onderuit kunnen krijgen. Probeer dit alleen als je een redelijke kans hebt om overeind te blijven, want als je eenmaal ligt, worden je overlevingskansen een stuk kleiner.

Als je probeert om iemand die aangevallen is te helpen, pak je allebei de achterpoten van een hond en rukt die omhoog, alsof je een laken uitslaat. De hond moet dan zijn kaken ontspannen. Soms breek je als onbedoeld neveneffect helaas de nek van de hond.

Stompen en schoppen

Als de hond een arm van je te pakken heeft, probeer die arm dan niet los te rukken: dit zal je verwondingen alleen maar groter maken.
Probeer liever met stompen van je andere arm en schoppen van je benen de hond te raken waar je kunt. Ook zou je kunnen proberen zijn onderkaak zo ver mogelijk naar beneden te drukken.

Als de hond eenmaal een arm of been te pakken heeft, moet je nooit proberen je los te rukken. Dat levert je alleen maar ernstigere verwondingen op. In sommige gevallen kun je misschien zijn onderkaak helemaal omlaag en zijn kop zo ver mogelijk naar achteren drukken

Sla hard op de neus van de aanvallende hond

Met een goed gemikte harde slag met een stok of flinke, liefst scherpe steen tegen de neus van de hond of andere gevoelige delen die je kunt raken, kun je misschien jezelf uit zijn greep bevrijden en je in een wat betere positie manoeuvreren.

Steek in de ogen van de aanvallende hond

Ook de ogen van de hond zijn gevoelige plaatsen. Als je vecht om te overleven als de hond je arm of been vast heeft, hoef je je niet bezwaard te voelen om stok, een ander voorwerp of desnoods je vingers in zijn ogen te steken.

Stoot een voorwerp in de bek of keel van de aanvallende hond

Steek of stoot, als het mogelijk is een stok of ander voorwerp in de geopende bek van de hond. Heb je dat niet bij de hand, probeer het dan met iets anders, bijvoorbeeld een kledingstuk, een tasje of zelfs een flesje water.

Op die manier voorkom je dat hij je in je arm of been kan bijten. Of, als hij je al te pakken heeft, kun je misschien op die manier de klemkracht van zijn kaken verminderen. Hij krijgt het er namelijk benauwd van en moet jou dan hopelijk even loslaten.

Schop keihard en herhaaldelijk tegen zijn keel en zijn kaken

Als je stevige, harde schoenen aan hebt, schop je de hond zo hard mogelijk tegen zijn keel of kaken. En blijf dit doen totdat hij ophoudt met zijn aanval. Als je sandalen of slippers draagt, is het de vraag of een dergelijke tactiek verstandig is, omdat je je voeten dan wel heel kwetsbaar maakt.

Helpt pepperspray om je tegen een hond te verdedigen?

Proberen om een aanval van een hond af te slaan met een busje pepperspray is onverstandig.
Om te beginnen wordt pepperspray in Nederland en in België tot de verboden wapens gerekend. Op het bezit ervan staat een hoge boete of gevangenisstraf.

Bovendien helpt deze spray slecht als verdedigingsmiddel tegen honden. De kans dat je hem goed in zijn ogen kunt spuiten voordat hij je al in zijn kaken heeft, is klein. Bovendien kan dit bijtende middel hem doen besluiten om echt tot de aanval over te gaan.
En als de hond jou eenmaal met zijn kaken vast heeft, zal de pepperspray hem niet stoppen. Hij kan immers blindelings en met zo mogelijk door meer woede zijn kaken met jouw arm of been erin proberen dicht te klemmen?

Mocht je om bepaalde redenen toevallig pepperspray bij je hebben en al je andere strategieën werken niet, kan deze spray je wellicht toch helpen, zij het als laatste redmiddel, omdat de kans veel groter is dat het middel tegen in plaats van voor jou werkt.

Wat moet je doen na een aanval door een hond?

Vraag eventuele getuigen om hun contactgegevens. Spoel je wonden zo snel mogelijk uit met water en zeep, doe er verband op en neem contact op met een arts. Daarna neem je contact op met de politie. Lees in dit verband ook het artikel Wat te doen na een hondenbeet?


Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 3 augustus 2012 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval door een hond?’

Dossier dieren

Dit artikel maakt deel uit van het dossier dieren. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over verschillende dieren zoals honden of roofvogels.

Bronnen

  • Why Dog Bites Happen and How to Stop Dog Biting; Kristy Conn; http://www.cesarsway.com/askthevet/dogwellness/Dog-Bites-101-Why-Bites-Happen
  • How to protect yourself from a stray dog; http://www.wikihow.com/Protect-Yourself-from-a-Stray-Dog; bewerkt door Ben Rubenstein en tien anderen.
  • How to Survive a Dog Attack – Whether its Your Neighbor’s Dog, or a Pack of Wild Dogs, some Techniques are Timeless; James Roberts; SecretsofSurvival.com http://www.secretsofsurvival.com/survival/dog_attack.html
  • Survive a dog attack; racerx, 8×10, charleskiddell, netscr1be, ralfred, amyatwired en howto_admin.; http://howto.wired.com/wiki/Survive_a_Dog_Attack
  • Hondenbeten in perspectief: een evaluatie van de RAD en aanbevelingen voor het terugdringen van bijtincidenten; Rapport van de Commissie van Wijzen ingesteld door de minister van LNV; 8 mei 2008;
  • http://www.raadvanbeheer.nl/uploads/media/20080609_DL_2008_1351_bijlage_Hondenbeten_in_perspectief.pdf