Categorieën
Creatief

Educatieve kleurboeken en kinderen

De meeste kleurboeken die leuk en interessant zijn voor volwassenen, zijn dat ook voor iets oudere kinderen. Voor hen heeft een dergelijk kleurboek bovendien een educatieve waarde.

Hoe kun je zowel het plezier van het kind in het kleuren (of schilderen) zo groot mogelijk maken en tegelijkertijd het kind helpen meer inzicht te verwerven in het onderwerp van het kleurboek? Hoe maak je van het ‘lekker kleuren’ van een kind een speelse vorm om te leren?

Kleurboeken over schilderijen van beroemde meesters

Kleurboek met zelf in te kleuren kleurplaten met glas-in-lood-effect naar schilderijen van Vincent van Gogh. Op de omslag zie je de kerk van Auvers
Kleurboek Van Gogh Stained Glass Coloring Book (bol.com)

Er bestaan heel wat kleurboeken over een specifieke kunstperiode zoals de renaissance of het impressionisme of over een bepaalde schilder zoals Leonardo da Vinci of Vincent van Gogh.

Bij een van deze kleurboeken,  The Renaissance Painters Coloring Book (verkrijgbaar via bol.com) geeft Andy Nelson in zijn voorwoord praktische adviezen  aan ouders, grootouders, onderwijzers en vrienden van kinderen. Daarin wijst hij erop dat het beter is om een kind maar niet te laten aanmodderen, maar om het liefdevolle aanmoediging te geven. Dat helpt kinderen om een groter zelfvertrouwen, creativiteit en doorzettingsvermogen te ontwikkelen. Onderstaande tips zijn gebaseerd op Nelsons adviezen.

Lees om te beginnen de inleiding, zodat je het antwoord weet op elementaire vragen die een kind zou kunnen vragen over schilders uit de periode of stroming die in het kleurboek wordt behandeld. Kijk voor aanvullende informatie op het internet, bijvoorbeeld op wikipedia.

Leg het kind uit dat deze schilderijen tot de meest beroemde schilderijen ter wereld behoren. Kijk samen naar de verschillende afbeeldingen en vraag welke het kind als eerste wil gaan inkleuren.

Vraag ook of het kind het leuk vindt als je meedoet, bijvoorbeeld door in je eigen kleurboek over die bepaalde stroming of schilder mee te kleuren.

Zorg voor kleurkrijt, kleurpotlood, viltstiften met fijne punt en/of waterverf. Laat op een stuk proefpapier zien wat de verschillende streken je met elk van deze materialen kunt maken. En ook hoe je met dit materiaal het beste kunt omgaan.

Kleurboek met werken van impressionistische schilders
Kleurboek: Color your Own Impressionist Paintings (bol.com)

Wees niet kritisch op slordige inkleuringen of op onlogisch kleurgebruik. Laat het kind zich vrij uiten in zijn kleurtechniek en persoonlijke kleurkeuze.

Het doel van kleurboeken zoals deze is niet om slaafse reproducties te maken, maar om de verbeelding te stimuleren met behulp van een inleiding tot de schilderijen van wereldberoemde schilders.

Wil je zelf ook meer weten over een bepaalde kunststroming of kunstschilder? Het is natuurlijk het mooist als je samen met je (klein)kind naar een museum kunt gaan om de kunstwerken uit die tijd in het echt te bekijken.

Kijk ook eens in de plaatselijke bibliotheek naar de collectie boeken en/of dvd’s over dit onderwerp. En natuurlijk vind je ook veel informatie op het internet.

Vergelijk zo mogelijk de schilderijen die in full colour in het kleurboek zijn weergegeven, met de kleurweergave op het internet, in de bibliotheekboeken en op de schilderijen die je in het echt in een museum kunt bewonderen. Dit geeft een soms verrassend beeld van de manier waarop belichting van invloed op de kleuren kan zijn. Laat het kind vertellen welke kleurweergave hij of zij het beste vindt.

Kleurboeken over de planten- en dierenwereld of over techniek

Omslag van kleurboek Beautiful Birds in Mated Pairs. Bevat kleurplaten met glas-in-lood-effect
Beautiful Birds (bol.com)

De hierboven gegevens tips gelden ook voor educatieve kleurboeken over bijvoorbeeld de planten- en dierenwereld of over techniek. Geef je een kind bijvoorbeeld een kleurboek  over vogels.

Dan wek je meer belangstelling voor de afbeelding van een bepaalde vogel als je wat bijzonderheden over die vogel kunt vertellen. Bijvoorbeeld over wat de samenhang is tussen het voedsel dat ze eten en de vorm van hun snavel. Iets soortgelijks geldt natuurlijk voor planten.

En dat geldt natuurlijk helemaal als je een ‘technisch’ kleurboek cadeau doet, bijvoorbeeld over historische zeilschepen, klassieke auto’s of over de geschiedenis van de luchtvaart.

Vaak kom je al wetenswaardigheden op het spoor als je de inleiding bij het kleurboek leest, maar een en ander wordt voor een kind nog veel interessanter als je wat boeiende weetjes over een bepaald detail van een mooie kleurplaat kunt vertellen.

Omslag van kleurboek met afbeeldingen van antieke auto's
Classic Motorcars Coloring Book (bol.com)

Probeer het kind zoveel mogelijk zelf te laten ontdekken en hem of haar te laten nadenken over  het hoe en waarom van iets.

Stel bijvoorbeeld vragen in de trant van:

  • ‘Wat valt je op aan deze afbeelding?’ of
  • ‘Waarvoor denk je dat deze slinger (of ander detail) dient’? of
  • ‘Zou je zelf graag eens in zo’n oude auto of vliegtuigje of op zo’n historisch zeilschip willen zitten?’ (en daarna: ‘waarom wil je dat?’ of ‘waarom lijkt jou dat niets’?)

Terwijl het kind kleurt, vergroot het op een speelse manier zijn of haar blik op de wereld. Door met het kind over de afbeelding op een kleurplaat te praten, gaat het onderwerp van het educatieve kleurboek echt voor het kind leven.

Dossier kleurboeken

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken voor volwassenen. Hierin vind je een overzicht van alle artikelen over dit onderwerp.