Categorieën
Creatief

Kleurboeken over paarden en pony’s

Steeds meer volwassenen ontdekken het plezier van kleurboeken. Het creatief inkleuren van mooie kleurplaten is niet alleen een rustgevende, maar vooral ook inspirerende bezigheid.

Tot de kleurboeken die ook de belangstelling van volwassenen trekken, zijn die boeken die fijn gedetailleerde afbeeldingen van paarden of pony’s bevatten. En dat is niet vreemd, als je bedenkt dat de mensheid al enkele duizenden jaren lang gefascineerd is door kleinere en grotere paarden. Lange tijd werden paarden vooral gebruikt in dienst van de mens. Vroeger bijvoorbeeld als als hulp bij het ploegen van het land of om een kar te trekken.  Tegenwoordig is het paard eerder een kameraad van de mens. Paarden worden tegenwoordig bijvoorbeeld ook voor therapeutische doelen gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan:

Kleurboek: My Horse (mijn paard)

Omslag van het kleurboek My Horse van John Green
Kleurboek My Horse (bol.com)

Het educatieve kleurboek My Horse is van de hand van John Green die bekend staat om zijn treffende, naar de natuur getekende paarden.

In dit Engelstalige boek vind je meer dan 40 tekeningen over paarden, hun anatomie (met inbegrip van een pagina over de ontwikkeling van het gebit van het paard vanaf zijn 2e jaar tot zijn ongeveer 20e-25e jaar . Verder leer je een en ander over hun verzorging en hun training.
Je krijgt onder meer informatie over de aspecten waarop je moet letten als je een paard of pony wilt kopen, over roskamtechnieken, over het onderhoud en het schoonmaken van het paardentuig, elementaire ehbo voor paarden en nog veel meer. Met inleiding.

De tekeningen zijn voorzien van een onderschrift. Het boek is uitgegeven door Dover Publications en telt 48 bladzijden

Kleurboek: Ponies of the World (pony’s van over de hele wereld)

Het kleurboek met pony’s van over de hele wereld is eveneens van de hand van John Green.  Het boek bevat 42 zelf in te kleuren portretten van pony’s. Denk aan een Shetland pony en een Amerikaanse Shetland (leer het verschil tussen deze twee kleine paardenrassen), een kleine Welsh mountain pony, een Sable Island merrie met haar veulen. Maar bijvoorbeeld ook een Chincoteague, Camargue, Fjord, Highland en een Palomino pony. En zo  worden er nog meer ponyrassen uitgebeeld. De edele viervoeters worden vaak geportretteerd samen met jonge en volwassen ruiters.

Ook dit boek is uitgegeven door Dover Publications en bevat 48 bladzijden.

Kleurboek: Horses of the World (paarden van over de hele wereld)

Omslag van het kleurboek Horses of the World (John Green) met daarop tekeningen van paarden in actie
Kleurboek Horses of the World (bol.com)

Nog een bijzonder educatief kleurboek van John Green met levensechte, zelf in te kleuren afbeeldingen van paarden van over de hele wereld. Echt iets voor paardenliefhebbers van alle leeftijden!

Je ziet onder andere een afbeelding van het Przewalskipaard dat tot ergens in de jaren zestig in het wild in Mongolië werd aangetroffen.

Of het Arabische paard dat beroemd is om zijn snelheid, mentaliteit en uithoudingsvermogen.

Of de sterke Engelse Shires die het langste paardenras vormen en die soms al trekpaard worden gebruikt.

Of het Amerikaanse Quarterpaard dat vaak wordt gebruikt op boerderijen. De Quarter dankt zijn naam aan het feit dat het het oorspronkelijk werd getest op prestaties voor de afstand van een kwart mijl.

Of neem de Camarguais die thuishoort op de zoutige vlakten van de Rhônedelta en daar nog steeds in het wild voorkomt.

En natuurlijk is er ook het Friese paard, een van de oudste Europese rassen. Het Friese paard is betrouwbaar, goedgehumeurd en breed inzetbaar. In dit kleurboek vind je nog veel meer afbeeldingen van bijzondere paarden.

Ook dit boek is uitgegeven door Dover Publications en bevat 48 bladzijden.

Kleurboek: Wild horses (wilde paarden)

Omslag van kleurboek Wild Horses van Marty Noble
Wild Horses (bol.com)

Een heel ander kleurboek over paarden is dat van Marty Noble. In dit boek staan wilde paarden centraal. In deze uitgave  overheerst het vrije en kunstzinnige effect.

Als je graag met bijna fotografische kleurboeken werkt, kun je beter voor een van de andere in dit artikel behandelde kleurboeken over paarden kiezen. Dit boek is vooral geschikt als je graag een geheel eigen invulling aan een kleurplaat geeft.

Leef je creativiteit uit en laat je kleurgevoel en vooral ook je eigen fantasie geheel de vrije loop in dit kleurboek met glas-in-lood-effect.

Het door Dover Publications uitgegeven boek telt in totaal 32 bladzijden. Daarop vind je 16 in te kleuren actietekeningen waarop wilde paarden door  bos en veld galopperen of over het strand draven.

Dossier kleurboeken

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken voor volwassenen.