Categorieën
Creatief

Kleurboeken over vlinders

De vaak kleurrijke vlinders, die gracieus van bloem tot bloem fladderen en soms met elkaar lijken te dansen, spreken tot (bijna) ieders verbeelding. Als je er eentje ziet op een mooie voorjaar- of zomerdag, kun je je misschien nauwelijks voorstellen dat deze, voor het verpoppen, ooit een rups is geweest. De gedachte aan deze metamorfose van een onaantrekkelijke (en vraatzuchtige) rups tot een oogstrelende vlinder fascineert de mensheid al van oudsher. Er bestonden al vlinders (Lepidoptera) in de prehistorie. Tegenwoordig vind je ze in alle kleuren en vormen verspreid over alle werelddelen (met uitzondering van Antartica). Bijzonder aan de vlinder is bovendien dat het een insect is dat niet kan steken of bijten. Geen wonder dat de vlinder een graag geziene gast is.

De in te kleuren platen in deze kleurboeken over vlinders zijn niet alleen geschikt voor wat kinderen, maar ook voor volwassenen. Het naar je eigen smaak inkleuren van de platen is niet alleen een creatieve, maar ook een rustgevende bezigheid. Op die manier kun je even aan alle drukte en het gedoe van het dagelijks leven ontsnappen.

Neem bijvoorbeeld de volgende kleurboeken:

Kleurboek Butterflies Coloring Book van Jan Sovak

Kleurboek met fijn gedetailleerde afbeeldingen van vlinders en bloemen
Kleurboek Butterflies Coloring Book van Jan Sovak (bol.com)

Dit Engelstalige kleurboek van 48 bladzijden bevat 43 fijn gedetailleerde en naar de natuur weergegeven afbeeldingen van vlinders en de bloemen die zij bezoeken. De tekeningen zijn van de hand van Jan Sovak.

Onder elke afbeelding  vind je informatieve onderschriften. Die zijn opgesteld door Monty Reid.  In die onderschriften lees je onder meer over de kleurschakeringen, vindplaatsen, speciale bijzonderheden en nog veel meer. In dit boek vind je ook een overzicht met de Latijnse naam van elk van de vlinders die op een kleurplaat voorkomen en de Engelse volksnaam.

Je treft voor iedere kleurplaat ook ingekleurde  voorbeelden aan die je eventueel nauwkeurig kunt volgen. Natuurlijk kun je een en ander ook creatief naar je eigen smaak aanpassen.

De meeste afgebeelde vlinders komen vooral in de Verenigde Staten voor.

Kleurboek: Butterflies Stained Glass Coloring Book

Omslag van kleurboek over vlinders (met glas-in-lood-effect)
Kleurboek Butterflies (bol.com)

Het Engelstalige kleurboek Butterflies is een zogenaamde de-luxe-editie van Dover Publications en omvat in totaal  96 bladzijden. Dit extra dikke boek bevat 48  transparante kleurplaten met de afbeeldingen van drie andere kleurboeken over vlinders.

De eerste 16 afbeeldingen  zijn dezelfde als die in het Beautiful Butterflies Stained Glass Coloring Book van A.G. Smith.

De platen 17 tot en met 32 komen uit het Butterflies Stained Glass Coloring Fun van Ed Sibbet jr.

De platen 33-48 zijn afkomstig van Butterflies and Blossoms Stained Glass Coloring Book van Carol Schmidt. Zie voor meer informatie de drie hieronder genoemde kleurboeken.

Je kunt de afbeeldingen inkleuren met kleurpotlood, krijt, viltstift, acrylverf, tempera en zelf met olieverf. Omdat het papier van een mooie dikke kwaliteit is die aan doorzichtig perkament doet denken is, kun je voor een bijzonder effect de afbeelding eventueel aan twee kanten kleuren en op die manier een uniek kleureffect oproepen.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de kleuren van de  voorbeelden nauwgezet te volgen voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Of misschien laat je liever je eigen fantasie de vrije loop?

Kleurboek Beautiful Butterflies Stained Glass Coloring Book

Omslag van kleurboek over vlinders
Kleurboek Beautiful Butterflies (bol.com)

In dit Engelstalige kleurboek  vind je 16 kleurplaten met glas-in-lood-effect. Uit de hele wereld zijn mooie vlinders geselecteerd: zowel de bekende vlinders die je in je achtertuin kunt aantreffen, als ook exotische vlinders. De naar de natuur afgebeelde vlinders komen over de hele wereld voor. Hun Latijnse namen vind je op de binnenflap.

Dit kleurboek van A.G. Smith (van de universiteit van Cambridge) is uitgegeven door Dover Publications telt in totaal 32 bladzijden.

Alle kleurplaten uit dit boek vind je ook in het kleurboek Butterflies.

Kleurboek Butterflies and Blossoms Stained Glass Coloring Book

Omslag van kleurboek met daarop een vlinder bij sierlijke lelies
Kleurboek Butterflies and Blossoms (bol.com)

Dit Engelstalige kleurboek telt 16 kleurplaten. In dit boek krijgen ook de bloemen die door de vlinders worden bezocht, speciale aandacht.

Denk bijvoorbeeld aan sierlijk getekende rozen, magnolia’s of orchideeën. De vlinders zijn met veel oog voor details weergegeven.

Alle kleurplaten uit dit boek vind je ook in het kleurboek Butterflies.

Kleurboek Butterflies Stained Glass Coloring Fun van Ed Sibbett

Kleurboek over vlinders van Ed Sibbett jr.
Kleurboek Butterflies Coloring Fun (bol.com)

Dit kleurboek Butterflies Stained Glass Coloring Fun bevat 16 door Ed Sibbett getekende afbeeldingen van vlinders.

De transparante kleurplaten zijn speciaal geschikt voor een (doorzichtig) glas-in-lood-effect.

Dit boek wordt geleverd inclusief 6 viltstiften met aan een kant een brede en aan de andere kant een fijne punt. Natuurlijk kun je ook je eigen collectie viltstiften of kleurpotloden gebruiken voor het inkleuren van de platen.

Als je tekening klaar is, kun je die bijvoorbeeld op een raam plakken of in de buurt van een andere lichtbron bevestigen.

Goed om te weten: alle kleurplaten uit het boek Butterflies Stained Glass Coloring Fun vind je ook in het kleurboek Butterflies.

Dossier kleurboeken

Dit artikel maakt deel uit van het dossier kleurboeken voor volwassenen