Categorieën
Pc en internet

Hulp voor een vastgelopen computer

Wat is de beste aanpak als je computerprogramma geregeld hikt of vastloopt of als je systeem compleet crasht? Hoe kun je zelf een hikkend, haperend of gecrasht programma weer goed aan de praat krijgen, liefst zonder onnodig gegevensverlies? Welke tips helpen echt om een vastgelopen computer weer te herstellen? Met behulp van onderstaande simpele aanwijzingen kun je met een beetje geluk al weer snel normaal verder werken op je pc of laptop.

Strategie bij computerstoringen

foto van laptop bron www.publicdomainfiles.com
Sommige computerproblemen kun je zelf verhelpen

Wat doe je als eerste als je pc of laptop hapert of blijft hangen? Misschien wil je liever eerst afmaken waarmee je op dat moment bezig bent voordat je op zoek gaat naar de onderliggende oorzaak. Dat is niet altijd verstandig: terwijl je verder werkt met een overmatig traag, af en toe hikkend of haperend programma loop je wel het risico dat het probleem intussen verergert. Dat is bijvoorbeeld het geval bij oververhitting van je laptop of pc. Daarbij kan je computer onherstelbaar beschadigd raken.

Voel, voordat je verder gaat, eerst of je laptop of pc heet aanvoelt en je dus een probleem hebt met de koeling. Haal in dat geval de elektriciteit van je apparaat en lees verder in het artikel over de oorzaken van computerstoringen onder het kopje ‘De laptop of pc wordt te warm’. Daar vind je ook oplossingen voor dit probleem.

Stap voor stap werken naar een oplossing

Als je computer hikt, hangt of is gecrasht, kun je het beste eerst:

Enkele minuten geduld oefenen

Het beste is om een enkele minuten geduld te oefenen en te wachten of het programma waarin je aan het werk bent, zichzelf weer vlot wil trekken. In dat geval raak je met een beetje geluk geen gegevens kwijt die je nog niet had opgeslagen.

Werkt het wachten op een spontaan weer functioneren van het programma niet? Jammer, want bij alle andere oplossingen is het risico van gegevensverlies door niet opgeslagen wijzigingen veel groter.

Probeer het programma waarin je werkte te sluiten en opnieuw op te starten. Kun je het programma niet op de normale manier afsluiten en werkt ook het klikken op de X in de rechterbovenhoek niet?

 • Ga dan naar de Taakbeheer. Dit doe je in Windows 7 door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken. Dat is de balk helemaal onderaan je beeldscherm.
 • Kies voor ‘Taakbeheer starten’ en klik op ‘Toepassingen’.
 • Selecteer het vastgelopen programma en klik op ‘Taak beëindigen’.

Het programma is nu afgesloten. Met een beetje geluk kun je het programma weer normaal opstarten en verder werken vanaf de laatst opgeslagen wijziging. Overkomt dit probleem je vaker, ga dan op zoek naar mogelijke achterliggende oorzaken

Als je pc of laptop helemaal niet meer reageert: op een specifieke manier afsluiten en weer opstarten

Soms reageert je laptop of pc helemaal nergens meer op. Dan blijft je slechts één ding over: handmatig afstarten. Je drukt op de knop waarmee je je pc doorgaans aanzet, en wel net zolang tot je een piep hoort. Meestal is dat enkele seconden. De computer gaat nu uit.

Als je de computer weer opstart, krijg je vermoedelijk een foutboodschap in de trant van ‘het systeem is hersteld van een ernstige fout’. Soms vraagt de computer ook of je in de veilige of in de normale modus wilt werken. Controleer in elk geval of er nieuwe drivers voor jouw computer beschikbaar zijn.

Aandachtspunten voor een harde reset van je vastgelopen computer

Komt je laptop na het handmatig afstarten en weer opstarten niet verder dan een leeg scherm of wil Windows niet normaal reageren, dan is het tijd voor een harde reset. Dit doe je als volgt.

 1. Sluit je computer af. Ontkoppel alle randapparatuur, USB- sticks, SD-schijfjes enzovoorts Dus maak de printer, scanner, geluidsboxen en externe media voor gegevensopslag los van je computer. Heb je een draadloze internetverbinding? Zet die dan even uit. Maak je gebruik van een desktopcomputer of een laptopje met een extern (dus tweede) beeldscherm? Koppel dan ook die los.
 2. Haal vervolgens de elektriciteit van je computer door de netwerkadapter los te maken. Maak je gebruik van een laptop? Verwijder dan zo mogelijk de accu (tenzij er nog garantie op je laptop zit, want dan verspeel je waarschijnlijk je garantie als je de accu verwijdert).
 3. Druk ongeveer vijftien seconden lang op de knop voor het aan- en uitzetten van je computer.
 4. Doe de verwijderde accu weer terug in de laptop. Steek de eerder verwijderde netadapter weer in je computer.
 5. Zet je computer weer aan. Met een beetje geluk kun je Windows nu weer normaal starten.
 6. Hierna sluit je al je randapparaten aan en controleer of je computer nog werkt. Is dat niet het geval, begin dan nog eens bij stap 1. en volg het hele stappenplan, maar in plaats van op het eind alle randapparaten tegelijkertijd aan te sluiten, koppel je er eerst eentje aan je pc of laptop en start vervolgens je computer opnieuw op.
 7. Controleer of je computer nog werkt. Is dat het geval, sluit er dan nog een randapparaat op aan en controleer of je computer nog werkt. Dit herhaal je net zolang totdat je hebt ontdekt welk randapparaat een probleem veroorzaakt.
 8. Download voor je randapparaten de nieuwste drivers. Lost dat het probleem niet op, neem dan contact op met de leverancier van het randapparaat dat het probleem heeft veroorzaakt.

Verklein de kans op nieuwe computerproblemen

Verklein het risico van stabiliteits- en veiligheidsproblemen door een Windows-update uit te voeren. Maar pas op dat je uitsluitend kiest voor de ‘belangrijke’ updates en niet ook voor de ‘optionele updates’, omdat je met de optionele updates automatisch naar Windows-10 op je computer overgaat. Als je dat nog niet wil, bestudeer dan eerst het artikel over Windows-10.

Je kunt ook contact opnemen met de technische helpdesk van de fabrikant van je pc of laptop. Dat is in elk geval verstandig als het om een hardwareprobleem gaat en er nog garantie meer op je computer zit.

In andere gevallen kun je het geluk hebben dat een technicus je met een aantal handelingen op je computer helpt. En uiteraard kun je om jezelf een hoop tijd en ergernis te besparen hulp inroepen van een deskundig computerreparateur.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 18 december 2012 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘EHBO voor een vastgelopen computer’.

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet.

Bronnen

 • What To Do If Your Laptop Freezes; Brian Westover; 25 juni 2013; http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2420581,00.asp
 • Laptop Freezing – How to Fix Laptop Freezing the Easy Way; Jim Marshall ; http://ezinearticles.com/?Laptop-Freezing—How-to-Fix-Laptop-Freezing-the-Easy-Way&id=2091482
 • Crash (computing); Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Crash_(computing)
 • Blue Screen of Death; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Screen_of_Death;
 • Malware; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Malware