Categorieën
Pc en internet

Als Google Chrome crasht met boodschap over Shockwave Flash

Google Chrome is een veilige en snelle browser. Geen wonder dat veel mensen daarom voor Chrome als standaardbrowser kiezen. Maar wat doe je als deze internetbrowser telkens vastloopt of crasht met als boodschap bovenin je scherm: ‘The following plug-in has crashed: Shockwave Flash’? Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor deze kwestie. Lees wat je stap voor stap moet doen om zelf het probleem van je crashende internetbrowser te verhelpen.

foto van laptop bron www.publicdomainfiles.com
Sommige problemen met je computer of het internet kun je zelf verhelpen.

In dit artikel komen de volgende punten aan de orde.

Als je browser Google Chrome telkens crasht vanwege Shockwave Flash

Google Chrome is een stabiele browser die bekend staat om zijn snelheid en veiligheid. Als deze browser geregeld blijft hangen of crasht met de mededeling: ‘The following plug-in has crashed: Shockwave Flash’ hoef je niet over te schakelen op een andere browser zoals Mozilla Firefox, Opera, Safari of Windows Explorer om normaal verder te kunnen surfen.

Overigens, als je wel wilt overschakelen op Mozilla Firefox of een van de andere bekende browsers, dan ontdek je waarschijnlijk dat als je die internetbrowsers gebruikt, je géén foutboodschap krijgt over Shockwave Flash. De betreffende browser werkt, net als anders, soepel en vlot, dus zonder storing.

Het feit dat bijvoorbeeld Firefox in zo’n geval niet met hetzelfde crashprobleem als Chrome kampt, heeft te maken met het feit dat Firefox en de meeste andere browsers gebruik maken van de installatie van Flash op het hostsysteem van de gebruiker. Google Chrome maakt daarentegen gebruik van een interne installatie van Flash in de browser zelf.

Hoe weet je of er twee installaties van Flash actief zijn?

Een veelvoorkomende oorzaak van het crashen van Google Chrome is het naast elkaar voorkomen van twee Flash-installaties die elkaar bijten. Dit probleem is eenvoudig op te lossen.

Open Google Chrome en typ in de adresbalk: ‘about:plugins’.

Druk op Enter. Je ziet nu een hele lijst plug-ins die in Chrome zijn geïnstalleerd. Dit is een landere lijst dan die je ziet als je de door jezelf gekozen plugins bij je instellingen in Chrome bekijkt (op Chrome chrome://chrome/extensions/ ).

Als het overzicht dat je vond na het intikken van ‘about:plugins’ in de adresbalk achter het kopje Flash ‘2 files’ ziet staan, is de kans groot dat je de oorzaak van je probleem hebt gevonden, namelijk twee conflicterende installaties. Voor meer informatie over deze installaties klik je op de link van het [+] Details rechtsbovenaan op je scherm. Nu zie je allerlei details van elke plug-in.

Zoek de 2 Flash-bestanden op. Waarschijnlijk staan ze allebei op ‘ingeschakeld’.

In één van die twee installaties zie je achter ‘locatie’ een link staan waarin ‘Chrome’ voorkomt.
Bijvoorbeeld: C:Program Files (x86)GoogleChromeApplication23.0.1271.97PepperFlashpepflashplayer.dll
De andere link naar de installatie begint met C:Windows.

Een plug-in die de storing opriep is bijvoorbeeld:
Plug-ins (10) Details
Adobe Flash Player - Versie: 11.5.31.5 (Uitgeschakeld)
Shockwave Flash 11.5 r31
Naam: Shockwave Flash
Beschrijving: Shockwave Flash 11.5 r31
Versie: 11.5.31.5
Locatie: C:Program Files (x86)GoogleChromeApplication23.0.1271.97PepperFlashpepflashplayer.dll
Type: PPAPI (out-of-process)
MIME-typen: MIME-type Beschrijving Bestandsextensies
application/x-shockwave-flash Shockwave Flash .swf
application/futuresplash FutureSplash Player .spl

Schakel de plug-in met Chrome in de link uit.

Nu krijg je de volgende foutboodschap van Adobe: ‘Als u de Google Chrome-browser gebruikt, dan is de Adobe® Flash® Player al ingebouwd maar deze is uitgeschakeld. Volg de stappen beschreven in deze TechNote voor het inschakelen van de Flash Player.’

Lees de technote. Daarin staat onder meer (in het Engels) dat als de ingebouwde Flash Player in Chrome is uitgeschakeld, Chrome gebruikt maakt van de gedownloade plugin-versie van de Flash Player, indien deze op het systeem van de gebruiker is geïnstalleerd.

Adobe waarschuwt ervoor dat als de in Chrome geïntegreerde plug-in van Flash is uitgeschakeld, je niet meer automatisch tegelijkertijd met de nieuwste versie van Google Chrome ook de nieuwste veiligheidsupdates van de Flash Player downloadt. Verder vind je daar een link met meer technische informatie over het actueel houden van Flash. Waarschijnlijk wil je veiligheidshalve ervoor kiezen dat je altijd de nieuwste versie automatisch downloadt.

Sluit Google Chrome en start de browser opnieuw op.

De Shockwave Player en de Flash Player

Ga naar de testpagina van Adobe om te zien of alles goed is. Mogelijk zie je een lege ruimte onder het kopje Shockwave Player. Voor de meeste mensen vormt dat in de praktijk niet of nauwelijks een probleem. Je kunt op deze pagina eventueel ook je Macromedia Authorware Web Player installation testen.

Onder het kopje ‘Flash Player’ zie je een link ‘test your Flash Player installation’. Als je hierop klikt, verschijnt er een nieuw scherm waarop je, als het goed is, een computeranimatie ziet. Kijk ook op: informatie over de versie van je Flash Player.

Bedenk dat je Flash Player onder meer nodig hebt voor het afspelen van YouTube-filmpjes. In tegenstelling tot de Shockwave Player is een goed werkende Flash Player voor veel mensen dus wel van groot belang.

Gefeliciteerd, je hebt nu weer een stabiele internetbrowser! Doen zich toch nog problemen voor? Misschien kun je die het beste oplossen door Chrome te verwijderen en vervolgens weer opnieuw te installeren.

Een eerdere versie van dit artikel werd door de auteur, Manon Troppo, op 18 december 2012 gepubliceerd op infonu.nl onder de titel ‘Als Google Chrome crasht met boodschap over Shockwave Flash’.

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet.

Bronnen

  • Flash Player Help / Flash Player with Google Chrome; Adobe; http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/flash-player-google-chrome.html
  • Find Version Flash Player; Adobe; http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/find-version-flash-player.html
  • How To Fix Shockwave Flash Crashes in Google Chrome; Jason Fitzpatrick; http://www.howtogeek.com/103292/how-to-fix-shockwave-flash-crashes-in-google-chrome/