Categorieën
Pc en internet

Hoe maak je in WordPress interne links naar andere artikelen?

Soms wil je niet eenvoudigweg naar een ander artikel van jezelf linken, maar naar een specifieke, gemarkeerde positie in dat andere artikel. Dat is een bijzondere vorm van intern linken.

Heb je een website met WordPress, dan ga je als volgt te werk. Eerst markeer je een bepaalde kop binnen het andere artikel met een identificatienaam. Die naam of code wordt ook wel bladwijzernaam of anker genoemd. Daarna maak je vanaf het ene artikel een speciale link naar die bestemming in het andere artikel.

In dit artikel komen de volgende punten aan de orde.

Aanbrengen van de identificatienaam

  • Kies voor de ‘Tekst’-editor (dus niet voor de Wysiwyg-editor).
    • Je hebt de ‘Tekst’-editor nodig om een identificatienaam (id) toe te kunnen voegen aan de kop waarnaar je wilt linken. Dit noemen we ook wel een bladwijzer (bookmark) of anker (anchor).
  • Ga naar de kop in je WordPress waarnaar je wilt linken. Die kop begint met <h1>, <h2> of <h3> enzovoorts en wordt na de titel van de kop afgesloten met respectievelijk </h1> </h2> of </h3>.
    • Bijvoorbeeld:
      <h2>Wat is er bijzonder aan een tekstwidget in WordPress?</h2>
      Dit is een kop van het tweede niveau met als titel: Wat is er bijzonder aan een tekstwidget in WordPress?
  • Om deze kop rechtstreeks binnen het artikel toegankelijk te maken, geef je die kop een identificatienaam (id).
    • Bijvoorbeeld: <h2 id=”tekstwidget”>
foto van laptop bron www.publicdomainfiles.com
Sites van achter je laptop of tablet bekijken of maken

Hierboven heeft de kop de identificerende naam tekstwidget gekregen. Nu kun je vanaf andere willekeurige webpagina’s rechtstreeks naar deze bepaalde kop op deze pagina gaan, door achter de complete link #tekstwidget te plaatsen.
Stel dat de kop waarnaar je wilt linken staat op de site https://nu.evendit.nl, en wel in het artikel https://nu.evendit.nl/pc-en-internet/plaats-tekst-wordpress-widget/. Dan wordt de link naar de bedoelde kop op die pagina https://nu.evendit.nl/pc-en-internet/plaats-tekst-wordpress-widget/#tekstwidget.

De structuur van een dergelijke link is dus: link naar het artikel gevolgd door #identificatienaam (zonder / erachter). Let erop dat er geen spatie mag staan tussen het #-teken en de identificatienaam.

Een hyperlink aanbrengen naar de gemarkeerde positie op een andere webpagina

Om te linken vanaf een bepaalde WordPresspagina naar een andere WordPresspagina ga je als volgt te werk.

Dat is alles!

Linken binnen hetzelfde artikel: hoe maak je een interne link?

Op min of meer vergelijkbare manier kun je binnen een artikel linken. Daar kies je bijvoorbeeld voor als je artikel betrekkelijk lang is en je je lezers de mogelijkheid wil bieden om snel  naar een bepaalde paragraaf of alinea te gaan.

De identificatienaam (ook wel bladwijzer (bookmark) of anker (anchor) genoemd) maak je op dezelfde manier als hierboven uitgebreid is beschreven.
Dus bijvoorbeeld: <h2 id=”identificatienaam”>Aanbrengen van de identificatienaam</h2>

Om vanaf de huidige positie in de tekst te linken naar de kop Aanbrengen van de identificatienaam ga je als volgt te werk:

  • Je geeft in:
    <a href=”#identificatienaam”>Aanbrengen van de identificatienaam</a> dat verschijnt als Aanbrengen van de identificatienaam.
    Een kind kan de was doen. Op de bovenbeschreven manier kun je een onbeperkt aantal interne links maken binnen dezelfde webpagina of naar een van je andere webpagina’s.

Wist je al dat bol.com praktische boeken over WordPress verkoopt?

Dossier pc en internet

Dit artikel maakt deel uit van het dossier pc en internet. Daar vind je een overzicht van alle artikelen over computers en internet. Kijk ook eens in het overzicht van artikelen over het werken met WordPress.